Hyppää sisältöön

Norja tuomitsi Isis-leiriltä palanneen naisen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan

Norjalaisoikeus katsoi Isisin riveihin lähteneen 30-vuotiaan naisen tienneen terroristijärjestön tekemistä julmuuksista. Tuomittu itse sanoo yrittäneensä paeta järjestön riveistä monta kertaa. Hän ehti olla naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Al-Holin leiri Syyriassa. Kuva: Delil Souleiman / AFP

Oslolainen tuomioistuin antoi tiistaina terroristijärjestö Isisin riveissä olleelle 30-vuotiaalle naiselle kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion.

Pakistanissa syntynyt, mutta Oslossa varttunut ja Norjan kansalaisuuden saanut nainen lähti vuonna 2013 Syyriaan Isisin hallitsemalle alueelle.

Nainen myönsi radikalisoituneensa (siirryt toiseen palveluun) ja sanoi rakastuneensa tuolloin vielä al-Qaidan riveissä taistelleeseen mieheen, jonka perään hän lopulta myös lähti.

Tuomittu kertoi katuneensa nopeasti Syyriaan lähtöään. Hän sanoi oikeudelle, että yritti paeta monta kertaa Isisin alueelta.

Syyttäjä Geir Evanger oli toista mieltä.

– Hän vapautti kolme miestä taisteluihin pitäessään huolta lapsista, tehdessään ruokaa ja pestessään pyykkiä.

Tuomittu nainen meni naimisiin yhteensä kolmen Isis-taistelijan kanssa aina edellisten kuoltua taisteluissa. Hänellä on kaksi alaikäistä lasta.

Puolustusasianajaja Nils Christian Nordhusin mukaan naimisiinmenot eivät tarkoittaneet sitä, että nainen olisi kannattanut terroristijärjestöä. Puolustuksen mukaan kyse oli henkiinjäämisestä ja mahdollisuudesta paeta pois Isisin käsistä.

Nainen haettiin Norjaan kurdien hallitsemalta al-Holin leiriltä vuoden 2020 tammikuussa. Toinen hänen lapsistaan oli sairastunut.

Eurooppa kääntää selkäänsä Isis-taistelijoille

Moni eurooppalainen valtio, Norja mukaan lukien, on päätynyt siihen ratkaisuun, että Isisin riveihin lähteneillä naisillakaan ei ole enää asiaa takaisin kotimaahansa.

Esimerkiksi Britannian hallitus epäsi vuonna 2019 (siirryt toiseen palveluun) kansalaisuuden Shamina Begumilta, joka oli liittynyt Isisiin 15-vuotiaana. Uusimmat tutkimukset kuitenkin kyseenalaistavat tätä päätöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Reprieven mukaan (siirryt toiseen palveluun) nimittäin valtaosassa tapauksista naiset ovat yksinkertaisesti joutuneet ihmiskaupan uhreiksi.

– Britannian tulisi palauttaa jokainen nainen leireiltä takaisin kotimaahansa ja viedä heidät siellä oikeuden eteen, Reprieve-järjestön johtaja Maya Foa sanoo.

Suomeen kotiutettiin joulun alla kaksi suomalaisnaista ja heidän kuusi lastaan.

Lue lisää: