Hyppää sisältöön

Pirkanmaan koronatilanne rauhoittui – johtajaylilääkäri voisi alkaa harkita matkaa ulkomaille tulevana talvena, Yle seurasi suorana

Pirkanmaalla kerrottiin tiistaina vain neljästä uudesta koronatartunnasta. Luku on pienin päiväkohtainen luku sitten tammikuun puolivälin. Onko tämä alku paremmalle vai voiko vapun tungoksesta tulla vielä uusi käänne?

Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Viikko alkoi paremmin kuin lupaavasti. Pirkanmaalla kerrottiin tiistaina vain neljästä uudesta koronatartunnasta. Maanantaina kerrottiin vain kahdeksasta uudesta tapauksesta.

Pirkanmaan koronatartuntojen määrä on puoliintunut edellisviikosta. Pirkanmaa siirtyykin nyt koronan leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Koronaviruksen ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on 55 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Pandemiaryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand oloitsee, että testeissä on käyty nyt hyvin.

Voiko tästä jo iloita, vai onko parempi olla pessimisti, ettei pety? Vappuna puistot olivat täynnä ihmisiä myös Pirkanmaalla. Voiko se tuoda vielä käänteen?

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina uusimmat tiedot koronatilanteesta. Yle suorasi infoa suorana.

Asiantuntijoina infossa olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista.

Sandin mukaan jos vapusta tulee tartuntoja, ne alkavat näkyä jo tämän viikon lopulla.

– Sellainen käsitys on, että valtaosa tamperelaisista ja pirkanmaalaisista on käyttäytynyt vastuullisesti. Jos kokoontumisia on ollut, ne ovat olleet ulkona. Ulkona tartuntariski on onneksi pienempi kuin sisällä, Sand sanoo.

Keväällä monen matkustushaaveet ovat yltyneet.

Tarpeetonta matkustusta ulkomaille ei vielä suositella. Sandin mukaan kesän aikana ulkomaan matkailu ainakin Eurooppaan todennäköisesti lisääntyy. Sitä varten varaudutaan myös Tampere-Pirkkalan-lentokentällä.

– Itse en ajatellut vielä ensi kesälle ulkomaan matkoja, mutta ehkä tulevan talven aikana, Sand sanoo.

Museot ja kirjastot auki

Pandemiaohjausryhmän uuden tiistaisen linjauksen mukaan Pirkanmaan museot ja kirjastot voidaan nyt avata, kun hygieniaohjeita noudatetaan. Ne avataan kuntien omien aikataulujen mukaan.

Vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet voivat tällä viikolla aloittaa lajinmukaisen harjoittelun ulkoliikunnassa ilman ryhmäkokorajoitusta ja kahden metrin turvaväliä. Aiemmin on jo avattu tätä nuorempien harrastuksia.

Turnaukset ja kilpailut ovat vielä toistaiseksi tauolla.

Jos koronatapausten määrä laskee, ensi viikolla tarkastellaan pandemiaryhmän mukaan aikuisten ryhmäliikuntaharrastusten mahdollistamista ulkona sekä uimahallien, kylpylöiden ja yleisten saunojen tilannetta.

Pandemiaryhmä linjaa ensi viikolla myös lakkiaisia ja koulujen päättäjäisiä. Epätodennäköistä on, että kokoontuminen olisi täysin vapaata, mutta henkilömääräsuositus voi nousta.

Laskusuunta Suomessa

Apulaisylilääkäri Janne Laineen mukaan nyt on jo kahdeksas viikko, kun tapausmäärät laskevat Suomessa. Positiivisten näytteiden osuus näytteistä on laskussa.

Pirkanmaa on tällä hetkellä Suomen keskivertoa koronatapausten ilmaantuvuudessa. Suomessa koronatilanne on nyt Euroopan parhaimpia.

Vielä viikko sitten koronatilanne parani Helsingissä ja Turussa, mutta ei Tampereella. Nyt tapausmäärät ovat alkaneet laskea myös Pirkanmaalla.

Maailmalla tapausmäärät nousevat Intian erittäin vaikean epidemiatilanteen takia.

Sata tartuntaa viime viikolla

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 102 koronatartuntaa. Niistä pystyttiin jäljittämään 80 prosenttia eli 82 tapausta.

Suurin osa tartuntoja tulee maakunnan sisältä. Rokotetuilla on todettu yksittäisiä tartuntoja. Tämä oli Janne Laineen mukaan odotettua.

Samassa taloudessa asuvilta tai perhepiiristä todettiin viime viikolla 37 tapausta ja sukulaisten tai ystävien tapaamisesta 19 tapausta. Työpaikoilta todettiin kahdeksan tapausta seitsemältä eri työpaikalta. Vapaa-ajan harrastuksista tuli kaksi tartuntaa. Päiväkodeista tuli kaksi ja kouluista kaksi tartuntaa. Ulkomailta tuli viisi tartuntaa. Muita tartuntalähteitä oli seitsemän.

Tartuntoja oli vähän iäkkäillä, mikä kertoo Janne Laineen mukaan todennäköisesti siitä, että rokotusten vaikutus näkyy.

Virusmuunnosten määrät ovat nousseet myös Pirkanmaalla. Brittivarianttia on eniten, mutta Etelä-Afrikan virusmuunnosta on yhä enemmän. Alkuperäinen Kiinasta lähtenyt koronaviruksen niin sanottu villikanta edustaa enää arviolta kymmentä prosenttia tartunnoista.

Viime viikolla 40 prosenttia sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

Yhteensä Pirkanmaalla on ollut pandemian aikana 4 716 todettua koronatartuntaa.

TAYSin erityisvastuualueella on kuollut 82 ihmistä koronaan liittyen. Sairaalahoidossa on nyt 12 koronapotilasta.

Lue lisää:

.
.