1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnot

Kokeile Ylen asuntokoneella, moneenko neliöön sinulla on varaa eri puolilla Suomea – Rosengrenin perhettä houkuttelee isompi koti halvemmalla

Tilastokeskus julkaisi tällä viikolla uudet tiedot osakeasuntojen hinnoista. Kun syötät Ylen asuntokoneeseen tulosi ja säästösi, kone kertoo, kuinka tilavan huoneiston voisit ostaa eri kunnissa ja postinumeroalueilla.

Elina Rosengrenin perhe tarvitsee isomman kodin, muttei haluaisi muuttaa pois Helsingin Käpylästä. Rosengren katsoo, mitä samalla rahalla voisi ostaa esimerkiksi Porvoosta. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Tekijät

Elina Rosengrenin koti on alkanut tuntua ahtaalta kolmihenkiselle perheelle. Viidesluokkalainen tytär lähestyy yläkouluikää, ja koko perhe kaipaa enemmän avaraa oleskelutilaa ympärilleen.

Rosengrenit asuvat Helsingin Käpylässä. He jäisivät mielellään suosittuun kaupunginosaan paitsi sen viihtyvyyden myös tyttären koulun vuoksi.

Etsinnässä on noin sataneliöinen perheasunto.

Tilastokeskus julkaisi tällä viikolla vanhojen osakehuoneistojen hinnat postinumeroalueittain vuodelta 2020.

Sen mukaan esimerkiksi Helsingin Käpylässä keskimääräinen neliöhinta on 5 748 euroa, joten sataneliöiselle perheasunnolle hintaa tulee noin 574 000 euroa.

– Tilanne on aktivoinut minua ja miestäni katsomaan, mitä vaikkapa Porvoossa saisi samalla rahalla, Elina Rosengren sanoo.

Ylen asuntokoneessa voit kokeilla, minkä kokoiseen osakehuoneistoon budjettisi riittää eri puolilla Suomea:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hintahaitari venyy tuntuvasti myös kaupungin sisällä

Vaikka pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat omaa luokkaansa verrattuna muuhun maahan, myös Helsingin sisällä hintahaitari on laaja.

Vuonna 2020 Helsingin postinumeroalueista kallein oli Kaivopuisto-Ullanlinna, jossa osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli 8 712 euroa.

Edullisimmillaan asunnon löysi puolestaan Jakomäki-Alppikylä-alueelta, jossa keskineliöhinta oli 2 320 euroa.

Rosengrenin perheen kotikaupunginosan, Käpylän, osakehuoneistojen keskineliöhinta 5 748 euroa on siten Helsingin ylempää keskitasoa.

Keskineliöhinnan perusteella perhe saisi samalla rahalla joko sataneliöisen kodin Käpylästä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi Porvoon keskustasta noin 200m2 asunnon.

Sataneliöinen perheasunto Helsingin Käpylässä maksaa keskimäärin 574 000 euroa. Samalla rahalla saisi noin kaksi kertaa suuremman kodin Porvoosta. Myös kaupunkien sisällä neliöhinnoissa on isoja eroja postinumeroalueittain. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Turun keskustassa keskineliöhinta oli viime vuonna 3 724 euroa ja Tampereen keskustassa 4 058 euroa.

Oulun keskustassa osakehuoneisto maksoi keskimäärin 2 608 euroa asuinneliöltä.

Suomen halvin osakehuoneiston asuinneliö taas löytyi Heinävedeltä, Pohjois-Karjalasta. Siellä keskineliöhinta oli 336 euroa.

Hinnat nousseet suurimmissa kaupungeissa

Asuntokauppa on käynyt viime aikoina kuumana. Tilastokeskuksen mukaan kiinteistönvälittäjien kautta tammi–maaliskuussa kauppoja tehtiin 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet vuoden takaisesta 6,0 prosenttia.

Muualla Suomessa hinnat ovat laskeneet keskimäärin prosentin. Lasku ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti, sillä isommissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Tampereella, Turussa ja Oulussa, hinnat ovat päinvastoin nousseet.

Lue myös: Suomen Pankki on huolissaan asuntovelallisista – asuntolainat ovat pidentyneet ja niiden maksajat ovat entistä velkaisempia

Maakunnittain hinnat nousivat eniten Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.

Eniten laskua hinnoissa oli puolestaan Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Elina Rosengren kokeili Ylen asuntokonetta ja vertaili Käpylän hintatasoa muihin kaupunkeihin. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Elina Rosengren kertoo, että perhe on jo joutunut joustamaan alkuperäisestä ajatuksestaan löytää uusi koti Käpylästä, sillä tarjonta on olematonta tai hinta-laatusuhde vinksallaan.

Toistaiseksi perhe pitää ankkurinaan tyttären koulua Käpylässä, mutta kotia etsitään nyt myös sen lähialueilta, kuten Metsälästä ja Pakilasta.

Rosengren on myös leikitellyt ajatuksella muutosta Porvooseen, jossa osa hänen ystävistään asuu.

– Sieltähän saisi paljon enemmän juuri niitä neliöitä, ja aika hulppeita omakotitaloja olisi tarjolla samaan hintaan, mikä olisi vaikka Käpylässä kolmion tai neliön hinta.

Samaan hengenvetoon Rosengren tosin sanoo, että perhe on kuitenkin valmis nipistämään neliöistä, jos hyväpohjainen koti löytyy Käpylästä tai sen läheisyydestä.

Näin asuntokone laskee lainan määrän

Asuntokoneessa käytetty enimmäislaina lasketaan kaavalla, jolla pankit yleisesti mittaavat asiakkaan maksukykyä. Siinä lainanhoitokulut eivät saa olla yli 45 prosenttia nettotuloista kuuden prosentin vuosikorolla ja 25 vuoden laina-ajalla.

Pankki voi lainata asiakkaalleen enintään 90 prosenttia asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajilla raja kulkee 95 prosentissa.

Parhaimmassa tapauksessa ostettava asunto on riittävä vakuus lainalle. Pankki voi kuitenkin vaatia lisävakuutta esimerkiksi asunnon sijainnin tai kunnon perusteella. Tällöin ostajalla täytyy olla omaa rahoitusta tai pantattavaa omaisuutta enemmän kuin lain vaatima osuus asunnon hinnasta.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 8.5. kello 23 asti

Lue lisää:

Helsingin ytimessä viiden huoneen asuntojen neliöhinta nousi jopa yksiöitä suuremmaksi – halu väljempiin neliöihin näkyy koko maan hinnoissa

Satojen tuhansien eurojen asunto yritettiin napata nenän edestä ennen näyttöä ja näkemättä – kolme ostajaa kertoo, miten asuntokauppaa nyt käydään