Hyppää sisältöön

Suuren kiinalaisen avaruusraketin jäänteet putoavat lähipäivinä Maahan – kukaan ei vielä tarkalleen tiedä, minne

Pitkä marssi 5B -kantoraketti vei Kiinan avaruusaseman osan kiertoradalle. Nyt Maata kiertää 21 tonnia romua, joka todennäköisesti palaa ilmakehässä tai molskahtaa mereen. Jotkut asiantuntijat pelkäävät, että raketin osia voi päätyä asutulle alueelle.

Kiinalainen kantoraketti laukaistiin viime viikolla kiertoradalle, osia voi pudota Maahan
Kiinalainen kantoraketti laukaistiin viime viikolla kiertoradalle, osia voi pudota Maahan

Kiinalaisten viime kuun lopulla avaruuteen laukaiseman avaruusraketin jäänteet kiitävät parhaillaan hurjaa vauhtia Maan kiertoradalla. Tällä hetkellä ei vielä pystytä ennustamaan, minne raketista peräisin oleva romu päätyy. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti ja Spacenews (siirryt toiseen palveluun)-sivusto.

Pitkä marssi 5B -kantoraketti laukaistiin kiertoradalle 29. huhtikuuta Wenchangin avaruuskeskuksesta Hainanin saarelta.

Raketti vei onnistuneesti avaruuteen Kiinan rakenteilla olevan avaruusaseman ensimmäisen moduulin. Aseman on määrä valmistua vuonna 2022.

Kantoraketin kookas runko-osa kiertää Maata matalalla kiertoradalla, eli suunnilleen satelliittien korkeudella.

Se kiertää maapallon ympäri noin 90 minuutin kiertoajalla. Tästä syystä muutokset kiertoradassa edes minuuttien tarkkuudella voivat muuttaa sen lopullista päämäärää tuhansilla kilometreillä, kertoo Spacenews-sivusto.

Xianin sinfoniaorkesteri ja kuoro esiintyivät Pitkä marssi 5B -raketin laukaisun yhteydessä Hainanilla Kiinassa. Kuva: Matjaz Tancic / EPA

Molskahdus mereen todennäköistä

Todennäköisintä on, että valtaosa 21-tonnisen kantoraketin jäänteistä palaa ilmakehässä ja loput osista satavat mereen.

Kyseessä on silti yksi avaruushistorian suurimmista kappaleista, jonka paluuta ei voida hallita. Jotkut asiantuntijat pelkäävät, että raketin osia voi päätyä asutulle alueelle.

– Kun he viimeksi laukaisivat Pitkä marssi 5B -raketin, seurauksena taivaalta satoi pitkiä metallitankoja, jotka vahingoittivat useita rakennuksia Norsunluurannikolla, sanoo astrofysiikko Jonathan McDowell Harvardin yliopiston astrofysiikan keskuksesta The Guardianille.

McDowellin mukaan tuolloin valtaosa raketin jäänteistä paloi ilmakehässä.

– Maahan osui valtavia metallinpaloja. Olemme hyvin onnekkaita, ettei kukaan loukkaantunut, McDowell sanoo lehdelle.

McDowell arvioi, että ainakin osa raketin palasista selviää tälläkin kertaa ilmakehän läpi ja putoaa maahan saakka.

Orbit.ing-now.com (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan ydin kierteli tiistaina Maata noin 27 700 kilometrin tuntinopeudella ja hieman alle 300 kilometrin korkeudessa.

Sen reitti ulottuu noin Madridin, Pekingin ja New Yorkin kohdalta pohjoisesta etelän Chilen ja Uuden-Seelannin Wellingtoniin ulottuvalle kaistaleelle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 30 vuoteen kun mitään yli 10-tonnista on jätetty odottamaan putoamista kiertoradalle.

– Pahinta tässä on kiinalaisten huolimattomuus. Yli kymmenen tonnin suuruisia kappaleita ei pitäisi antaa pudota taivaalta hallitsemattomasti, McDowell sanoo Guardianille.

Kun putoamisen tarkka päivä lopulta selviää, sille voidaan laskea kuuden tunnin aikaikkuna.

Lue myös:

.
.