Hyppää sisältöön

Odotettu hetki on täällä, kun kirsikat puhkesivat kukkaan Turussa – ylipuutarhuri: "Menkää ja vetäkää henkeen ulkona olevaa kauneutta!"

Ensimmäiset nuput ovat kypsyneet kukiksi kevätauringon lämmössä. Lähipäivien lämmin sää edesauttaa kukintaa. Pian koko jokirannan alue hohtaa pinkkinä.

Kirsikkapuu on täydessä kukassa Turun pääkirjaston edustalla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun Aurajokirannan kirsikkapuista ensimmäiset ovat puhjenneet kukkaan. Ajankohtaa on odotettu ja tarkkailtu jo pitkään. Kukat eivät ole erityisen myöhässä, vaikka viime vuoteen verrattuna kukkaloistoa päästään ihastelemaan melkein tasan kuukautta myöhemmin.

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine uskoo kylmien öiden toppuutelleen nuppujen puhkeamista.

Jokirannan kirsikkapuiden pääkukinta on osunut useana vuonna äitienpäivän tienoille.

Samaiset jokirannan kirsikkapuut ottivat viime vuonna yllättävän varaslähdön kevääseen. Tuomiokirkkoa vastapäisellä rannalla kirsikkapuut kukkivat ensimmäisen kerran jo helmikuun puolessavälissä ja tuolloin ylipuutarhuri Laine vertasi Turkua Turkkiin. Aikainen kevät näkyi vuosi sitten muuallakin: esimerkiksi Utössa bongattiin leskenlehtiä jo tammikuussa.

Lämmin sää edesauttaa kukintaa

Sää on vapun jälkeen vaihdellut paljon Turun seudulla. Paikoin on paistanut aurinko ja paikoin satanut rankastikin. Kirsikankukat antoivat odottaa itseään.

– Kukinta ei edisty, jos koko ajan on sama lämpötila, kertoo Simo Laine.

Ylipuutarhuri muistelee vanhaa tutkimusta, joka paljasti valkovuokoilla jopa yhden asteen lämpötilan nousun jouduttavan kukintaa neljällä päivällä.

– Terälehdet ovat heikkoja ja kova sade hakkaa ne helposti alas. Myös korkea päivälämpötila jouduttaa kukintavaiheen etenemistä.

Turun pääkirjaston edustalla kirsikkapuu kukkii kauniisti. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Aurajokirannan kirsikkapuut kukkivat eri aikoina, joten niistä voidaan nauttia pitkään. Kirsikkapuiden kukintavaihe kestää vajaan viikon, lajista riippuen joskus vain kolme päivää.

Laine kehottaa nauttimaan keväisen luonnon väreistä, kun kaikki on vehreimmillään.

– Menkää ja vetäkää henkeen ulkona olevaa kauneutta! Nyt sävyjä on paljon, kesällä vihreiden sävytkin ovat jotenkin tasaisempia.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 12.5. kello 23.

.
.