1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Hongkongissa halutaan kitkeä "väärää tietoa" mediasta: hallinto valmistelee uutta valeuutislakia

Hongkongissa valmistellaan uutta lakia, jonka pelätään ajavan erikoishallintoalueen median ahtaalle. Hallinnon mukaan tarkoituksena on puhdistaa mediakenttää "virheistä ja valheista".

Hongkong
Carrie Lam
Hongkongin alueen hallintojohtaja Carrie Lam sanoo uuden lain päämäärän olevan kitkeä ”väärää tietoa, vihaa ja valheita".Jerome Favre / EPA

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam kertoo, että aluehallinto työstää valeuutisiin liittyvää lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on torjua ”väärää tietoa, vihaa ja valheita”.

Tämä on lisännyt huolia vapaan median asemasta Aasian talouskeskittymässä.

Kiina on kiristänyt otettaan erityishallintoalueesta viime aikoina.

Viime vuonna alueelle säädettiin uusi kansallisen turvallisuuden laki, ja sen jälkeen ”isänmaallisuutta” on iskostettu useisiin kaupungin elämän osa-alueisiin. Esimerkiksi Hongkongin yleisradioyhtiön johtoon nimettiin jokin aika sitten byrokraatti, jolla ei ole mediakokemusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseinen yleisradioyhtiö on myös lopettanut yhteistyön Lamia kovistelleen toimittajan kanssa ja poistanut arkistoistaan vuoden 2019 demokratiamielenosoitusten sisältöä.

Tämä nähdään signaalina median ympärille tiukemmin punoutuvasta kontrollista.

– Valeuutislaki tarvitsee paljon tutkimusta, erityisesti siitä syystä, että merentakaiset hallitukset ovat ryhtyneet vastatoimiin epätarkkojen ja väärien tietojen sekä valheiden ja vihan leviämistä vastaan sosiaalisessa mediassa, Lam sanoi Reutersin mukaan.

Lue myös:

Demokraattinen oppositio jäähylle Hongkongissa – poliittista järjestelmää mullistetaan

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi