Hyppää sisältöön

Muutto mökille kutkuttaa entistä useampia – "Ihan sormia napsauttamalla mökki ei muutu vakituiseksi asunnoksi", sanoo johtava rakennustarkastaja

Keski-Suomessa useammallakin paikkakunnalla on havaittu, että vapaa-ajan asukkailla on kiinnostusta muuttaa mökki vakituiseksi asunnoksi. Ainakin Äänekoskella muutoshakemuksiin on suhtauduttu suopeasti.

Korona-aikana moni on tehnyt etätöitäkin mökkimaisemissa. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Nella Nuora

Korona-aika on lisännyt kiinnostusta pysyvämpään asumiseen mökkipaikkakunnilla.

Keski-Suomessa esimerkiksi Keuruulta, Jämsästä ja Äänekoskelta rakennustarkastajat kertovat, että kiinnostus muuttaa kesämökkejä vakituisiksi asunnoiksi on korona-aikana kasvanut ja tiedusteluja asiasta on tullut aiempaa enemmän.

Vastaava ilmiö on havaittu myös valtakunnallisesti: Koronan aikana mökiltä tehdyt etätyöt ovat yleistyneet ja moni on alkanut pohtia maaseutumaisiin maisemiin asettumista pysyvämmin.

Eläkeläiset mielivät synnyinseuduilleen

Äänekosken johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna arvioi, että ainakin osa vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muutosta haluavista ja hakevista on paluumuuttajia, jotka mielivät eläkepäiviksi synnyinseudulleen.

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asuinrakennukseksi vaatii kaavoituksesta riippuen yleensä poikkeamisluvan.

Tavaststjernan mukaan Äänekoskella on myönnetty vuoden 2020 maaliskuun ja kuluvan vuoden huhtikuun välisenä aikana vapaa-ajan asunnoille kuusi poikkeamislupaa ja ainakin pari hakemusta on kaavoitustoimessa valmistelussa.

Tavaststjerna sanoo, että Äänekoskella valtaosa vapaa-ajanasuntojen käyttötarkoituksen muutoshakemuksista on hyväksytty.

Rakennuksen pitää vakituisena asuntona täyttää tietyt kriteerit. Omakotitalolta edellytetään muun muassa määräysten mukaista vesihuoltoa, viemäröintiä, energiatehokkuutta sekä käyttö- ja paloturvallisuutta.

Loma-asuntoja remontoidaan ja laajennetaan

Tavaststjerna toteaa, että kaupunginhallitus voi tarkastella hakemuksia arvioidessaan myös sitä, miten kaukana palveluista asunto sijaitsee.

– Kyselyjä vapaa-ajan asuntojen muutoksista on tullut varsinkin tämän vuoden puolella aika runsaasti. Hakemukselle pitää olla perustelut, ei se ihan sormia napsauttamalla tule. Olen huomannut, että loma-asuntoihinkin tehdään nyt pieniä laajennuksia ja varustetetasoa parennetaan, vaikka niitä ei välttämättä lähdetä muuttamaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuiksi. Etätyö heijastuu näinkin. Viime talvena, vaikka oli lunta vähän tavallista enemmän, huomasin, että aika monelle mökille oli tiet aurattu läpi vuoden, kuvailee Äänekosken johtava rakennustarkastaja vapaa-ajan asumisen suosion merkkejä.

Lue myös:

.
.