Hyppää sisältöön

Lahden koulujen tulevaisuutta aletaan puntaroida nyt toden teolla – oppilasmäärät romahtavat paikoin, kun toisaalla luokat käyvät ahtaiksi

Lahden kaupunki on julkaissut luonnokset, joiden pohjalta ryhdytään ruotimaan koulutilojen tarvetta kolmella alueella. Kaupunkilaisille annetaan mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä siitä, miten lasten määrän muutokset ja koulutilat pitäisi sovittaa yhteen.

Peruskoululaisten määrä laskee ennusteen mukaan Lahdessa vuosikymmenen aikana 500:lla. Kuvassa lahtelaislapsia koulumatkalla 4. toukokuuta. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahdessa käynnistyy laajamittainen pohdinta kouluverkon tulevaisuudesta. Lasten määrä vähenee, ja perusopetuksessa on ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä noin 500 oppilasta vähemmän kuin nyt.

Lahden kaupunki on julkaissut alustavat luonnokset koulujen tulevaisuudesta kolmella alueella. Ne perustuvat ennusteisiin lasten ja nuorten määrän kehityksestä kunkin koulun oppilaaksiottoalueella.

Esimerkiksi Karistossa tilaa tullaan tarvitsemaan lisää, kun taas Nastolassa koululaisten määrä vähenee niin, että vaihtoehdoksi esitetään ainakin Kirkonkylän koulun lakkauttamista.

Tuntuva lasku lasten määrässä yllätti

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen pitää lasten määrän laskua valitettavana. Kehityskulku koskee muitakin suuria kaupunkeja kuin Lahtea.

Kilposen mukaan Kariston alueen väestöennusteen mukaan lasten määrä kasvaa hyvin 2030-luvulle saakka. Keskustassa kasvua on jonkin verran, ja Mukkulan-Kivimaan alueella vähän.

– Muilta osin lasten määrä laskee ja joillakin alueilla tuntuvasti. Se on yllättänyt meidät kaikki, Kilponen kertoo.

Kilponen muistuttaa, että palveluverkkosuunnittelua on tehty Lahdessa 2010-luvulla parin vuoden välein. Mukana työssä on sivistystoimen lisäksi myös yleiskaavasuunnittelu ja tilakeskus.

– Se on tärkeässä roolissa, koska tässä on kysymys myös kiinteistöjen käytettävyydestä, kunnosta ja myöhemmin investoinneista.

Lahdessa käynnistyy laaja pohdinta kouluverkon tulevaisuudesta. Opetus-ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen käy läpi suunnitelmaluonnosta, joka julkaistiin tiistaina Lahden kaupungin nettisivuilla. Petri Niemi haastattelee.

Kilposen mukaan luonnoksissa ei ole listaa lakkautettavista kouluista.

– Ei ole tarkoitettu, että keskustelu kapeutuisi siihen, vaan ajatellaan niin, millainen on tulevaisuuden Lahti ja mihin me pystymme.

Hänestä tärkeä näkökulma on, että lasten ja nuorten palvelut ovat keskeisiä lähipalveluja. Keskustassa kaupunkirakenne on niin tiivis, että etäisyydet kouluihin ja päiväkoteihin ovat lyhyet. Kauempana keskustassa joudutaan puntaroimaan tarkemmin, miten palvelujen saavutettavuus ja turvallinen koulumatka voidaan taata.

Asukkaille kuulemistilaisuuksia etäyhteyksillä

Palveluverkkoluonnos lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Kaupunki järjestää myös kouluverkkoa koskevia asukasiltoja netissä 18–20. toukokuuta. Palveluverkkosuunnitelma koskee myös nuorisopalveluja ja varhaiskasvatusta.

Suunnitelma etenee sivistyslautakuntaan touko-kesäkuussa. Suunnitelma tulee syksyllä osaksi vuoden 2022 talousarvion valmistelua ja pitkän tähtäimen talousohjelmaa.

Lue myös:

.
.