Hyppää sisältöön

Kuopio saa liikkuvan nuorisotilan kaupunkiin tällä kertaa pysyvästi – Walkers-toiminta alkaa Kuopiossa

Liikkuvana nuorisotilana tunnettu Walkers-auto on vieraillut Kuopiossa aiemminkin, mutta nyt kaupunki on hankkinut oman matkailuauton ja aloittaa toiminnan pysyvästi. Myös Siilinjärvi ja Varkaus ovat lähdössä lähiaikoina mukaan toimintaan.

Aseman Lasten Wauto (kuvassa) on vieraillut Kuopiossa aiemmin, mutta nyt kaupunki on hankkinut oman Wautonsa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Aseman Lapset ry:n Walkers-auto on vieraillut Kuopiossa aiemminkin, mutta nyt Walkers-toiminta laajenee kaupunkiin pysyvästi.

Walkers-toimintaa on kiinteästi tällä hetkellä seitsemällä paikkakunnalla Suomessa, ja touko–kesäkuun aikana toiminta alkaa kolmella uudella paikkakunnalla: Kuopiossa, Savonlinnassa ja Lahdessa.

Kuopiossa toiminta alkaa kesäkuussa. Toiminnasta vastaa kaupungin nuorisotyö.

Kissa liikkuu nuorten luo

Vieraileva Walkers-auto eli Wauto on Kuopiossa jo tuttu ilmestys, mutta nyt kysymyksessä on pysyvän, kokovuotisen toiminnan aloittaminen.

Kuopiossa toiminta lähtee pyörimään edelleen liikkuvan menopelin turvin. Wautoa voidaan liikutella tarpeen mukaan sinne, missä nuoret kulloinkin tarvitsevat kohtaamispaikkaa.

– Kuopiossakin on maaseutualueita, joissa ei edes ole mitään nuorisotiloja. Autolla pääsemme sinne, missä nuoret ovat, Minna Lahtela, Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava sanoo.

Kuopioon tuleva nuorten kohtaamispaikaksi muokattu matkailuauto on nimetty Kissaksi. Se aloittaa vähitellen toukokuun aikana tehden aluksi kouluvierailuja.

Kesäkuun alusta lähtien Walkers-toimintaa aloitellaan jalkautumalla kaduille ja nuorten suosimiin ajanviettopaikkoihin viitenä päivänä viikossa. Kuopio on hankkinut matkailuauton kaupungin omaksi toimintaa varten.

Lahtela kertoo, että myös Siilinjärvi ja Varkaus ovat lähdössä lähiaikoina mukaan pysyvään Walkers-toimintaan.

Autoissa kulkee ammattilaisia ja vapaaehtoisia

Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua ja tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaille nuorille. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto. Koulutettujen ammattilaisten rinnalla Walkers-toiminnassa on mukana vapaaehtoisia aikuisia.

– Kuopiossa on parhaillaan aloitettu ensimmäisten vapaaehtoisten koulutus, Lahtela kertoo.

Walkers-toiminnassa toimitaan matalan kynnyksen periaatteella, ja aikuiset kohtaavat nuoria hyvällä ja reilulla asenteella. Palvelu pyritään jalkauttamaan paikkoihin, joissa nuorisotoiminnalle on kysyntää.

– Liikkuva nuorisotila on toiminut Kuopiossa hyvin, kun sitä on aiemmin kokeiltu. Vastaanotto nuorilta on ollut kiitollinen ja tällaiselle toiminnalle on selkeästi tarvetta.

Lue myös:

Kuopiossa aloittaa Walkers-auto – kuin pyörillä kulkeva nuorisotalo

Liikkuva nuorisotyöauto Walkers kiertää Lapinlahdella kevään ajan