1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tosi-tv

HS: Nelonen käy läpi tosi-tv-ohjelmiin osallistuneiden huonon kohtelun

Tv-kanava Nelonen ilmoittaa tutkivansa tuotantoyhtiöiden kanssa, onko sen esittämissä tosi-tv-ohjelmissa syyllistytty osallistujien huonoon kohteluun. Kehnon kohtelun toi esiin maanantaina Ylen MOT-ohjelma, jossa osallistujat kertoivat ohjelmista aiheutuneista mielenterveysongelmistaan. Ohjelma nosti esiin myös salaiset sopimukset, joita osallistujat joutuvat allekirjoittamaan.

tosi-tv
Mira Ahola
Mira Ahola on yksi Ylen MOT-ohjelman haastattelemista tosi-tv-ohjelmiin osallistuneista, jotka kokivat tulleensa kaltoin kohdelluiksi. Hän osallistui puolisonsa kanssa Temptation Island Suomen 7. tuotantokaudelle, jonka jälkeen hän masentui.Antti Haanpää / Yle

Nelonen media aikoo tutkia Ylen MOT-ohjelman esiin nostamat epäkohdat tosi-tv-ohjelmiin osallistuneiden huonoista kokemuksista, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Televisiojohtaja Ville Toivonen kertoo lehdelle, että väitteet tutkitaan yhdessä ohjelmien tuotannosta vastaavien tuotantoyhtiöiden kanssa.

– Isona toimijana ymmärrämme vastuumme myös reality-ohjelmien tuotantojen eettisten toimintatapojen tarkastelussa ja kehittämisessä, Toivonen kirjoitti Helsingin Sanomille sähköpostissaan.

Toivonen ei vastannut Ylen yhteydenottopyyntöihin.

MOT kertoi maanantaina, kuinka suomalaisiin tosi-tv-ohjelmiin osallistuneet olivat kokeneet masennusta ja ahdistusta kuvauksissa ja sen jälkeen.

Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin ja kehotus seksin harrastamiseen

Ohjelmassa MOT toi esiin myös näkemiään osallistujasopimuksia, joihin oli kirjattu muun muassa elinikäinen vaitiolo tai 20 000 euron sakko sopimusrikkomuksesta. Ohjelmassa käsitellyt ohjelmat olivat Temptation Island Suomi, Big Brother Suomi ja Au pairit.

Au pairit -ohjelmaa esittää Yle. Temptation Island ja Big Brother Suomi ovat sen sijaan Nelosen ohjelmistoa. Ohjelmia tekevät tuotantoyhtiöt kommentoivat MOT-ohjelmalle vain niukasti sen esiin nostamia epäkohtia.

Nelosen televisiojohtaja Toivonen sanoo Helsingin Sanomille, että televisiokanavan on vaikea kommentoida kuvauksissa tapahtuneita yksityiskohtia.

– Me emme voi ottaa kantaa yksittäisten henkilöiden ja ohjelmia tehneiden tuotantoyhtiöiden välisiin sopimuksiin tai ohjelmanteon yhteydessä käytyihin luottamuksellisiin keskusteluihin tai terveys- tai sopimustietoja koskeviin asioihin, Toivonen kertoo lehdelle.

Lue myös:

Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin ja kehotus seksin harrastamiseen

Tällaisia ovat tosi-tv:n salaiset sopimukset: osallistujille elinikäinen vaitiolo ja kymmenien tuhansien sopimussakot

Tosi-tv -ohjelmaan osallistunut Valto Harvistola A-studiossa: "Tuotannon pitäisi perehtyä osallistujien taustoihin paremmin"

Tosi-tv:n saralla kuohuu myös Ruotsissa: Paratiisihotellin esittäminen keskeytetään, syynä syytökset seksuaalisesta ahdistelusta

Lue seuraavaksi