Hyppää sisältöön

Ylen paljastamat tosi-tv-sopimukset pöyristyttävät – suosittua podcastia juontava Tempparit-fani: “Pitää miettiä, kannattaako katsoa ollenkaan”

Sosiaalinen media täyttyi kommenteista liittyen Ylen paljastuksiin tosi-tv-kilpailijoiden surkeasta kohtelusta. Kaverin puolesta kyselen -podcastia juontavan Tiia Rantasen mielestä ohjelmaan osallistumista pitäisi verrata työntekoon. Tarvitaan kunnon korvaus ja työolosuhteet.

Ylen MOT:n tosi-tv:tä koskevaa ohjelmaa kuvattiin Helsingin Pasilassa maaliskuussa. Ohjelmassa puhuu muun muassa Mira Ahola. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hyvä alku.

Niin kuvailee Tiia Rantanen Ylen maanantaina julkaisemaa juttukokonaisuutta, joka käsittelee tuotantoyhtiöiden ja tosi-tv-kilpailijoiden välisiä kyseenalaisia sopimuksia.

Rantanen juontaa suosittua Kaverin puolesta kyselen -podcastia ja tunnustautuu todelliseksi Temptation Island Suomi -faniksi.

Tosi-tv:n parissa viihtyvät sadattuhannet suomalaiset joka viikko. Tässä jutussa Rantanen kertoo, mitä ajatuksia Ylen julkaisemat uutiset herättävät tosi-tv:n ystävässä ja pohtii, pitäisikö tv-katsojan miettiä kuluttamansa viihteen eettisyyttä.

Tuotantoyhtiöiden toiminnan kriittinen tarkastelu, ongelmien paljastaminen ja julkinen käsittely on hänen mukaansa ensimmäinen askel kohti kestävämpää tosi-tv:tä. Osallistujien kannalta kestävää nimittäin eivät ole elinikäiset vaitiolovelvollisuudet ja kymmenien tuhansien eurojen sopimussakot.

– Toivon tuotantoyhtiöiltä enemmän läpinäkyvyyttä ja vastuunkantoa, Rantanen tähdentää.

“Osallistujat eivät voi syvällisesti tietää, mihin ovat menossa”

Rantanen on monen muun katsojan tavoin ollut siinä uskossa, että tosi-tv-ohjelmien osallistujat ainakin jossain määrin olisivat tietoisia siitä, mihin osallistuvat. Kyse olisi tavallaan tietoisesta riskistä.

Paljastukset kulissien takaa kertovat karummasta todellisuudesta. Temptation Island Suomi -ohjelmaan osallistuneelle Mira Aholalle oli muun muassa sanottu, että hän kyllä tietää, milloin kamerat käyvät, mutta toisin kävi. Ahola harrasti seksiä sinkkumiehen kanssa. Häntä kuvattiin pettämässä puolisoaan, vaikka kuvaukset olivat ohi.

– Jos kerran tuotantoyhtiö härskisti valehtelee, ja aiemmilla osallistujilla on salassapitovelvollisuus, niin eiväthän osallistujat voi silloin tietää kovin syvällisesti, mihin ovat menossa, Rantanen toteaa.

Tiia Rantanen on suositun podcastin juontaja ja Tempparit-fani. Hänen mielestään fanien tehtävä on vaatia tosi-tv-tuotantoyhtiöitä muuttamaan käytäntöjään. Kuva: Tiia Rantasen kotialbumi

Helppoa olisi ajatella, että vastuu on nimenomaan osallistujilla. Kukaan ei pakota ottamaan osaa tosi-tv-ohjelmaan. Argumenttia pönkittää realityn maine osana lööppijulkisuutta.

Rantanen näkee asian toisella tavalla.

– En usko sellaiseen, että mitäs läksit kikkelis kokkelis -tyyppiseen ajatteluun; että täytyy sietää se, mitä tapahtuu, kun kerran on lähtenyt mukaan. Onko niillä edes ketään, kenen kanssa käydä sopimukset läpi? Itse en ymmärrä sopimuksista mitään, ellen katso niitä isän kanssa, hän naurahtaa.

“Ihmisen ei pidä hajota viihteen nimissä”

Rantasen mukaan ei olisi lainkaan kaukaa haettua rinnastaa tosi-tv-ohjelmaan osallistumista työntekoon. Siinä pelataan samalla tavalla näkyvyyden kanssa kuin sosiaalisen median alkuaikoina. Esimerkiksi Ranskassa tosi-tv-osallistujia on kohdeltava työntekijöinä, ja se vaikuttaa saatuihin korvauksiin.

Suomessa tosi-tv on mahdollinen ponnahduslauta uudelle uralle, mutta ohjelmaan osallistujille maksetaan vain pieni päiväraha. Osallistujat ovat lähes ilmaisia sisällöntuottajia tuotantoyhtiöille.

– Silloin ei kerta kaikkiaan voi tarjota sopimuksia, jotka lähtökohtaisesti riistävät ihmistä. Tuntuu, että heitä kohdellaan kuin turkiseläimiä. Osallistumisesta pitää saada kunnon korvaus ja järkevät työolot, Rantanen manaa.

Somepersoonien ammattinimikkeeksi on vakiintunut vaikuttaja, mutta tosi-tv-kilpailijat ovat usein vain tosi-tv-kilpailijoita. Lööpeissä heihin viitataan etunimillä ja ohjelmien lyhenteillä. On BB-Siniä ja TIS-Henkkaa.

– Oletus ei voi olla, että ihmisen pitää hajota viihteen nimissä, ja sitten ehkä parsitaan hänet kasaan sen jälkeen. Viihdettä voivat tuottaa myös hyvinvoivat ihmiset.

Systeemi vieläpä ruokkii itse itseään – osaltaan juuri salassapitosopimusten vuoksi, Rantanen harmittelee.

– Mitä enemmän ohjelmia tehdään ja esitetään, sitä matalampi on kynnys osallistua. Temppareitakin tulee useampi kausi vuodessa. Siitä voi tulla ajatus, ettei se voi niin paha olla, kun muutkin ovat pystyneet siihen.

Sadattuhannet suomalaiset katsovat viikottain tosi-tv:tä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Somessa riittää kannanottoja

Rantanen kertoo myöhemmin tässä jutussa, kuinka hän suhtautuu lempiohjelmaansa eli Temptation Island Suomeen jatkossa, mutta katsotaan välillä, kuinka sopimuskohuun on reagoitu sosiaalisessa mediassa.

Huumorihuiskaus-podcastin tekijät, tv-käsikirjoittaja Oona Haapaniemi ja showpainija Juhana Karhula ottivat aiheeseen kantaa Instagramissa tuoreeltaan maanantaina.

Kaksikko kirjoittaa, etteivät he halua tukea reality-osallistujien oikeuksien polkemista ja toivovat, että Temptation Island Suomen tuotantoyhtiö Banijay Finland tarjoaa ensi kaudella osallistujille eettisempiä ja parempia sopimuksia.

Toimittaja Hanna Antila kertoo Twitterissä, että meidän viihteemme on toisille heidän elämäänsä, kun kysymys on tosi-tv:stä.

– Onneksi kaikki omat 20+-sekoilut eivät ole olleet koko kansan ruodittavana, hän kirjoittaa.

Prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää muistuttaa niin ikään Twitterissä, että mikäli sopimuksessa kielletään kritiikki määrittelemättömäksi ajaksi, se kannattaa jättää allekirjoittamatta.

Temppareilla on aikaa reagoida

Tiia Rantanen myöntää, että yksi osa Temptation Island Suomen viehätystä on draama, jota tehdään viihteen nimissä. Katsojat tietävät saavansa tirkistellä alastomuutta, pettämistä, ryyppäämistä ja sekoilua.

Toisaalta juuri Tempparit on muuttanut sittemmin profiiliaan tiedostavammaksi, Rantanen huomauttaa.

– Siellä käytetään vähemmän alkoholia, siellä on mukana erilaisia ihmisiä, ja siellä käydään entistä analyyttisempaa keskustelua parisuhteista, seksuaalisuudesta ja yhteiskunnallisista normeista. Saattaa johtua siitä, että olen jo vähän vanha, mutta minua kiinnostaa draaman lisäksi myös se keskustelu, 37-vuotias Rantanen sanoo.

Hyvänä asiana Rantanen pitää sitä, että viimeisin TIS-kausi saatiin juuri pakettiin. Nyt tuotantoyhtiöllä on aikaa ottaa kantaa julkisuudessa puitaviin asioihin ja tehdä tarvittavia muutoksia.

– Jos tuotantoyhtiö ei reagoi, sitten en tiedä, pitääkö jättää seuraava kausi kokonaan katsomatta, Rantanen pohtii.

Fanien tehtäväksi jää hänen mukaansa vaatia tuotantoyhtiöiltä muutosta. Osallistujia on kohdeltava inhimillisemmin, sillä tosi-tv on tullut jäädäkseen.

– Toivon, ettei tosi-tv:tä tuomita kokonaan, sillä parhaimmillaan se on valtavan rikastuttavaa viihdettä.

Lue lisää:

Katso:

MOT:n laaja selvitys paljastaa suosittujen tosi-tv-ohjelmien kääntöpuolen. Osallistujien pitää sitoutua sopimuksiin, jotka ovat myös ristiriidassa lain kanssa. Kuvausten jälkeen mielenterveysoireita saaneet jäävät yksin.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: entinen BB-kilpailija ei tänä päivänä lähtisi reality-tuotantoon mukaan.

Ylen MOT paljasti, että suosituimpia reality-ohjelmia tehdään osallistujien terveyden kustannuksella ja epäkohdista puhuminen vaiennetaan isoilla uhkasakoilla. Ylen tutkiva toimittaja Johanna Mattinen kertoo Samille ja Toivolle, miten ihmisiä on johdettu kuvauksissa harhaan. Lisäksi Big Brotheriin osallistunut Maxine Frisk kuvailee, millaista on yrittää pitää pää kasassa, kun kamerat ovat päällä jatkuvasti.