Hyppää sisältöön

Ville Niinistö ja Eero Heinäluoma ottivat yhteen Fennovoiman ydinvoimalasta A-studiossa – "Tämä menee kyllä propagandan puolelle"

Europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sd.) ottivat tiistai-iltana A-studiossa yhteen Pyhäjoelle kaavaillusta Fennovoiman ydinvoimalasta.

Europarlamentaariko Ville Niinistö ja Eero Heinäluoma väittelivät A-studiossa Fennvoima-hankkeesta.
Europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sd.) väittelivät A-studiossa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vaikutuksista.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ja SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma ovat eri mieltä siitä, onko Fennovoiman Pyhäjoen kuntaan suunnittelema Hanhikiven ydinvoimalaitos taloudellinen vai poliittinen hanke.

Ydinvoimalan laitostoimittajana on Venäjän valtion ydinenergiayhtiö Rosatom.

Niinistön mielestä ne riskit ja uhat, jotka olivat näkyvissä jo vuonna 2014, kun periaatepäätös Rosatomin reaktorin rakentamiseen Fennovoimalle myönnettiin, ovat pitkälti toteutuneet.

– Venäjä pönkittää tällä hankkeella omaa vaikutusvaltaansa Euroopassa. Ne maat, missä näitä hankkeita on mennyt eteenpäin ovat tällä hetkellä Valko-Venäjä, Turkki, Unkari, Niinistö listasi.

Hän huomautti, että Tšekki on ilmoittanut, että se ei todennäköisesti edes ota Rosatomin anomusta pöydälle, vaan haluaa toimittajan muualta.

Heinäluoman mielestä kyseessä on kaupallinen hanke, jossa valtio ei ole toimijana. Heinäluoma korosti, että alunperin venäläiset eivät edes olleet hankkeessa mukana.

– Tämä ei ole valtioiden välinen projekti, Heinäluoma totesi.

Niinistö sanoi pitävänsä todennäköisenä sitä, että koko hanke voi ajautua niin suuriin taloudellisiin hankaluuksiin, että venäläisten halu maksaa se voi heiketä.

– Meidän ei kannata enää tehdä uusia virheitä panostamalla näin hitaisiin, kalliisiin ja geopoliittisesti riskialttiisiin hankkeisiin tulevaisuudessa. Tämä ei tule vähentämään päästöjä tehokkaasti. Kyllä me olemme nyt ajautuneet erikoiseen seuraan Unkarin ja Valko-Venäjän kanssa, Niinistö sanoi.

– Tämä menee kyllä propagandan puolelle, Heinäluoma keskeytti.

Hän muistutti, että EU-maissa rakennetaan hyvin vähän ydinvoimaa ja kyse on siitä, mistä ydinvoimaa rakentavat maat saavat järkevimmän paketin.

Joutuuko Suomi Rosatom-yhteistyön takia hankalaan välikäteen? Katso A-studion keskustelu Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vaikutuksista tästä!

Lisää aiheesta: