1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopiossa tavallista enemmän legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta

Valtaosa tartunnoista on peräisin omasta kotitaloudesta. Bakteeri voi päästä valloilleen vesijohtovedessä, ellei lämpimän käyttöveden lämpötilaa pidetä tarpeeksi korkeana. Raja on vähintään 55 astetta.

Aamuisin kylmää vettä kannattaa juoksuttaa sen viilentämiseksi riittävän kylmäksi. Kuva: YLE/Chanette Härus

Kuopiossa on todettu legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta viime aikoina tavallista enemmän.

Aiempina vuosina legionellan aiheuttamia keuhkokuumetapauksia on ollut enintään kolme vuodessa, mutta tämän vuoden puolella niitä on todettu jo yhdellätoista henkilöllä. Valtaosa sairastuneista on saanut tartunnan omasta kotitaloudestaan.

Legionellabakteeria voi olla vesijohtovedessä. Bakteerin kasvua vesijärjestelmissä voi torjua pitämällä lämmin käyttövesi vähintään 55-asteisena ja kylmä käyttövesi enintään 20-asteisena. Esimerkiksi yön ajan putkistossa seisonutta, juomavedeksi ja ruuan laittoon käytettävää kylmää vettä kannattaa juoksuttaa aamulla, jotta vesi kylmenee.

– Legionellabakteeri on normaali ympäristöbakteeri, jota on kaikkialla. Sitä voi esiintyä verkostovedessäkin. Perusterveet ihmiset sairastuvat siitä harvoin. Mutta bakteerin ilmeneminen huomataan yleensä juuri sairastapauksien perusteella, Kuopion ympäristöterveystarkastaja Isto Mononen sanoo.

Kuopiossa legionellabakteeria on todettu myös Harjulan sairaalan Lehtola-rakennuksen vesijohtojärjestelmässä. Vesijohtojärjestelmää on puhdistettu juoksuttamalla ja lämpimän veden lämpötilaa on nostettu bakteerien kasvun estämiseksi.

– Esimerkiksi Harjulan kaltaisessa sairaalassa vesi voi seistä pitkäänkin putkistossa, varsinkin, jos jossain kohti sairaalaa vettä ei käytetä koko ajan. Jos vesi sitten on otollisen lämpöistä, bakteerien kasvu alkaa. Lämpötila vaikuttaa kaikkien muidenkin bakteerien kasvuun.

Mononen sanoo, että verkoston huuhtelu ja lämpimän veden lämpötilan nosto ovat tärkeimmät ja yleensä riittävät keinot legionellabakteerista eroon pääsemiseen. Tarvittaessa verkostolle voidaan tehdä vielä verkoston klooridesinfiointi.

Juttua päivitetty 5.5.2021 klo 17.07: Päivitetty ympäristöterveystarkastajan kommentit.