Hyppää sisältöön

Kaupunkilaiset antoivat Vapaavuoren pormestarikaudesta arvosanan 7 1/2 – sukupuoli, tulot ja kodin etäisyys Stockmannilta näkyvät arvioissa

Ylen kyselytutkimuksessa helsinkiläiset arvioivat, miten pormestari on pärjännyt tehtävässään. Jan Vapaavuori sai kaudestaan keskiarvoksi 7,56. Arvosanaan vaikuttavat arvioijan ikä, sukupuoli, ammatti, asuinalue ja puoluekanta.

Jan Vapaavuoresta tuli Helsingin ensimmäinen pormestari vuoden 2017 kuntavaaleissa, jossa hän sai historian suurimman henkilökohtaisen äänimäärän. Yle kuvasi pormestarin kesällä 2020. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Helsinkiläiset ovat arvioineet Jan Vapaavuoren suoriutumista pormestarin tehtävässä, ja kouluarvosana-asteikolla hänen keskiarvokseen tulee 7,56. Koetuloksena se tarkoittaisi 7 1/2 eli vahva tyydyttävä, mutta päättötodistuksessa se pyöristyisi niukasti kasiin – joka on jo hyvä.

Vapaavuori kommentoi arviota hänen työstään lyhyesti tekstiviestillä.

– Kymppiin toki pitää aina tähdätä, mutta ehkä pormestarin hommassa sellaista on mahdotonta saavuttaa. Kun panee itsensa peliin, on aina niitä, jotka eivät tykkää. Ja toisaalta kaupunkikaan ei koskaan tule valmiiksi, Vapaavuori kirjoittaa.

Kaupunkilaiset puolesta ja vastaan

Pyysimme Helsingin keskustassa kaupunkilaisia kommentoimaan väistyvän pormestarin hallintokautta.

Anniina Kalliomäen mukaan Covid-19 -aika on mennyt Vapaavuorella hyvin. Kouluarvosana 8 tulee etenkin onnistumisesta asioiden painotuksessa.

– Joissakin asioissa hänellä on ollut parempia ideoita kuin mitä maan hallituksella on ollut, Kalliomäki kertoo.

Anniina Kalliomäen mielestä Vapaavuori selvityi koronan hoidosta, jopa hallitusta paremmin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kauppatorilla toimiva kalakauppias Tuomas Kajasola on ollut tyytymätön pormestarin kauteen ja antaa arvosanaksi 6.

– Ei se hirveästi meidän yrittäjien asioita ajanut ja se jäi kismittämään eniten. Kauppatori on väärään suuntaan kehittynyt, kun parkkipaikat otettiin pois kaiken maailman dingedangeleita rakennettiin tilalle, Kajasola tuhahtaa.

Kauppatorilla toimiva kalakauppias Tuomas Kajasola, olisi toivonut pormestarin ajavan yrittäjien asioita voimallisemmin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kajasolan mukaansa Helsingin poliittiset suhteet ovat vaihtuneet. Vihreiden ja Kokoomuksen hallitessa, kahden puolueen kädenvääntö ei ole johtanut hänen toivomiinsa kompromisseihin.

Kiitosta nuorten puolustamisesta

Olen kiitollinen, että Vapaavuori on ollut pormestarina, kertoo Carola Brödermann. Kouluarvosanan 9+ Vapaavuori saa herkkyydestä ja ymmärryksestä kaupunkilaisten tarpeita kohtaan. Niihin Brödermann kertoo Vapaavuoren vastanneen hyvin.

– Hän on ymmärtänyt rahan tärkeyden, mutta niin, että veroja ei ole tarvinnut kerätä enempää, Brödermann kertoo.

Helsinkiläinen Carola Brödermann on kiitollinen Vapaavuoren pormestarikaudesta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Myös lasten ja nuorten aseman puolustaminen korona-aikana saa häneltä kiitosta.

– Nyt kun korona on ollut, niin henkisen ilmapiirin ylläpito on vienyt paljon voimia, eikä paljoa enempää olisi voinutkaan tehdä, Brödermann lopuksi summaa.

Juuso Herhi antaa kouluarvosanan 8 ja kertoo Vapaavuoren parantaneen Helsingin asemaa näkyvästi.

'Johdonmukainen johtaja', sanoo Helsingin Aleksanterinkadulta tavoitettu Juuso Herhi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

- Hän esiintynyt johdonmukaisesti. Jos nyt jotain parantamisen arvoista täytyisi lisätä, niin ehkä jouhevampi yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, olisi voinut olla parempaa, Herhi sanoo.

Peräti kolmannes miehistä antaa pormestarille ysin tai kympin

Miehet arvioivat Vapaavuoren kauden kiitettäväksi tai erinomaiseksi selvästi naisia yleisemmin. Peräti kolmannes miehistä antaa pormestarille ysin tai kympin, kun naisista yhtä korkean arvosanan antaa vain 23 prosenttia. Naiset antavat sen sijaan miehiä enemmän seiskoja ja kaseja.

Ikäluokista innokkaimpia vapaavuorelaisia ovat jo 65 vuotta täyttäneet, kun taas 35–54-vuotiaat suhtautuvat pormestarin työhön hiukan kriittisemmin.

Sukupuolen ohella ammatti ja asema heijastuvat näkemyksiin pormestarista. Eläkeläiset, ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat arvioivat Vapaavuoren hoitaneen tehtävänsä hyvin, mutta koti-isät ja -äidit antavat työlle tyydyttävän arvosanan. Työttömien arvio Vapaavuoresta jää karvan verran alle seiskan.

Koulutustausta vaikuttaa pormestariin suhtautumiseen ammattia vähemmän. Ammattikoulun korkeimpana tutkintonaan suorittaneet antavat Vapaavuoren päättötodistukselle keskiarvon 7,32 ja ammattikorkeakoulun käyneet 7,65. Muun koulutuksen ylimpänä tutkintonaan suorittaneet sijoittuvat arvioissaan näiden ääripäiden väliin.

Etäisyys kotoa Stockmannille määrittää suhtautumista pormestariin

Asuinpaikka määrittää pormestarin arvostusta selkeästi. Karkeasti voi sanoa, että mitä pitempi matka kotoa on Stockmannille, sitä vähemmän arvostaa Vapaavuoren työtä – paitsi jos tie tavarataloon kulkee Länsi-Helsingistä.

Myös raha ratkaisee pormestarimieltymyksissä. Mitä korkeammat tulot, sitä korkeammalle kaupunkilaiset arvostavat Jan Vapaavuoren työtä. Yli 5 800 euroa kuukaudessa tienaavat antavat hänelle kouluarvosanaksi keskimäärin 8,01.

Puoluekentällä Vapaavuori nauttii suurinta luottamusta omiensa parissa. Tulevissa kuntavaaleissa kokoomuksen äänestäjäksi ilmoittautuvat antavat pormestarille arvosanaksi peräti 8,68, ja suosio on keskimäärin korkeaa myös RKP:n ja kristillisdemokraattien äänestäjien keskuudessa. Vihreät ja keskustalaiset arvottavat Vapavuoren hiukan keskiarvon alapuolelle, ja nihkeimmin häneen suhtautuvat perussuomalaiset, demarit ja vasemmistoliiton äänestäjät.

Vaikka pian väistyvä pormestari on kaupunkilaisten mielestä suoriutunut tehtävästään vähintään tyydyttävästi, annettu arvosana kuitenkin kalpenee Vapaavuoren koulumenestyksen rinnalla. Kun hän kirjoitti ylioppilaaksi Pohjois-Helsingin lukiosta vuonna 1984, todistuksen yleisarvosana oli laudatur.

Näin tutkimus tehtiin:

Taloustutkimus haastatteli 1025:tä henkilöä 26.–28.4.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Helsingin äänestysikäistä väestöä (18 vuotta täyttäneet). Tulokset painotettiin väestötilastoja vastaaviksi. Puoluekannatusarvion laskemisessa hyödynnettiin vuoden 2017 kuntavaalien tuloksia vertaamalla niitä tietoja kysymykseen, mitä vastaaja äänesti edellisissä kuntavaaleissa. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helsingin pormestariehdokkaat kohtaavat Yle Helsingin suorassa vaalitenteissä tiistaina 11.5. klo 18.30 alkaen. Lähetystä voi seurata Areenasta ja Ylen verkkosivuilta. Mukana ovat istuvan valtuuston kuuden suurimman puolueen ehdokkaat. Tentti on osa Ylen vaalistarttia, jossa tarjolla on muun muassa myös puolueiden puheenjohtajien tentti sekä kuntavaalikeskusteluita maakunnista.

Lue myös:

.
.