Hyppää sisältöön

Lapin yliopiston sosiologit ovat ehdolla Vuoden tiedekynä -palkinnon saajaksi

Palkintoehdokkaana on Tervetuloa jäteyhteiskuntaan! -teos, jossa pohditaan jätteen yhteiskunnallista merkitystä. Kirjoittajat kysyvät, miten yhteiskunta järjestyy suhteessa jätteeseen ja kuinka ihmiset voisivat elää sovussa jätteen kanssa.

Lapin yliopiston sosiologit kirjoittivat kirjan jätteestä. Kuva: Matias Kaipio / Yle

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan sosiologit Jarno Valkonen, Veera Kinnunen ja Heikki Huilaja ovat ehdolla Vuoden tiedekynä -palkinnon saajiksi. Palkinnon suuruus on 25 000 euroa.

Valkonen, Kinnunen ja Huilaja ovat kirjoittaneet yhdessä Turo-Kimmo Lehtosen ja Olli Pyyhtisen kanssa kirjan Tervetuloa jäteyhteiskuntaan! Aineellisen ylijäämän kanssa eläminen -teoksen (2019, Vastapaino).

Kirja kertoo jätteen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja sen sosiologisesta tutkimisesta. Kirjoittajat ehdottavat, että kulutusyhteiskunnan sijasta olisi osuvampaa puhua jäteyhteiskunnasta. Tärkeää olisi myös pohtia, kuinka löytää tapoja ja käytäntöjä elää sovussa jätteen kanssa.

Jäte on laajalti tunnustettu yhdeksi merkittävimmistä ympäristöllisistä ja sosiaalisista ongelmista nyky-yhteiskunnassa ja keskeinen osa jokapäiväistä elämää, taloutta, työtä ja infrastruktuureita.

Koneen Säätiö myöntää Vuoden tiedekynä -palkinnon vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Palkinnon tarkoituksena on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta.

Vuoden tiedekynä -palkinnon voittajan valitsee tänä vuonna yhteiskuntapolitiikan professori, emerita Marja Järvelä.