Hyppää sisältöön

Hallitus lupasi lisää rahaa saamelaisten totuus- ja sovintotyöhön

Totuus- ja sovintokomissioon on lupailtu 1,5 miljoonaa euroa rahaa lisätalousarvioon.

Saamelaiskäräjät vaatii sovintotyöhön riittävästi rahaa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Suomen hallitus kertoo olevansa sitoutunut edistämään saamelaisten totuus- ja sovintoprosessia. Linjaus tehtiin hallituksen puoliväliriihessä. Hallitus varautuu myös totuus- ja sovintoprosessin rahoittamiseen toukokuun lisätalousarvioesityksessä.

– Valtioneuvoston kanslian kanssa on ollut keskusteluja rahasummasta. Alun perin oli 1,5 miljoonaa euroa, mutta nyt ollaan tarkentamassa, millainen tarve on, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoo.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission on tarkoitus tunnistaa ja arvioida saamelaisten kokemaa syrjintää. Komission työn pitäisi alkaa kuluvan vuoden aikana.

Psykososiaalisen tuen rahoitus vielä auki

Lapin sairaanhoitopiiri on laatinut esiselvityksen psykososiaalisen tuen tarpeesta komission työskentelyn aikana. Juuson mukaan psykososiaaliseen tuen rahoitus ei ole vielä varmaa.

– Valtiolla on ollut haasteellista varmistaa rahoitus erityisesti psykososiaalisen tuen kohdalta. Syynä on se, että työ joudutaan tekemään aivan alusta, eikä sellaista ole Suomessa aiemmin tehty, Juuso lisää.

Saamelaiskäräjät on esittänyt ensi vuodelle runsaan miljoonan euron lisärahoitusta toimintaansa. Korotus kohdistuisi hallinnon kehittämiseen, poliittisen ja sidosryhmätoiminnan vahvistamiseen, saamelaisten parlamentaarisen työn kehittämiseen, kansainvälisen toiminnan ja viestinnän kehittämiseen sekä Sámi Giellagáldun toiminnan vakinaistamiseen.

Saamelaisyhteisössä keskusteltiin alkuvuonna vilkkaasti siitä, onko totuus- ja sovintokomissiolla luottamusta, jos siinä ei ole etnisesti saamelaisia jäseniä.