Hyppää sisältöön

Pandemian hiipuessa Välimeren siirtolaismäärät ovat alkaneet kasvaa – merimatka on entistä vaarallisempi

Välimereen on hukkunut tänä vuonna jo yli 600 ihmistä. Määrä on kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Pelastuneita palautetaan pidätyskeskuksiin Libyaan, missä olot ovat vaaralliset ja kurjat.

SOS Méditerranée-järjestö pelastipakolaisia veneestä noin 50 kilometriä Libyan rannikolta 18 huhtikuuta 2018.

Reilut kaksi viikkoa sitten Libyan rannikon edustalta kuului hätäkutsu.

Kalastajat soittivat avustusjärjestö Alarm Phonen numeroon ja ilmoittivat, että siirtolaisalus on vaikeuksissa noin 50 kilometrin päässä rannikolta.

Järjestö sai pian selville, että alus oli lähtenyt edellisiltana Al Khomsista ja kyydissä oli noin 130 ihmistä. (siirryt toiseen palveluun) Merenkäynti oli kovaa ja yhteydet huonot. Järjestö hälytti läheiset kauppa-alukset, Italian ja Libyan meripelastusviranomaiset sekä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin.

Mitään ei tapahtunut, ainakaan ajoissa. Alarm Phone-järjestö sai Italian viranomaiset vastaamaan vasta useiden tuntien yrityksen jälkeen. Malta ei vastannut koskaan. Italia kehotti ottamaan yhteyttä Libyaan ja Frontex reagoi vasta tuntien kuluttua, sanoo järjestö.

Libyan hyvin rajalliset voimavarat eivät riittäneet, sillä omien sanojensa mukaan sen viranomaiset auttoivat toista alusta. Kauppalaivat eivät pysähtyneet.

Seuraavana iltana, siis puolitoista vuorokautta ensimmäisen hätäapupyynnön jälkeen, pelastusalus Ocean Viking löysi uponneen aluksen jäänteet ja merestä löytyi kymmenen ruumista.

Kukaan ei tiedä, keitä he olivat. Onnettomuus oli tämän vuoden tuhoisin Välimerellä. Tapahtuma ei ole ylittänyt uutiskynnystä.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex vastasi uutistoimisto AP:lle , että se oli lähettänyt lentokoneensa alueelle Italiasta saamansa pyynnön jälkeen. Järjestö vakuuttaa, että se oli informoinut alueella liikkuvia aluksia hädästä ja avun tarpeesta.

Kaikki hukkuneet eivät päädy tilastoihin

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pitää ajantasaista tilastoa (siirryt toiseen palveluun) Välimeren yli pyrkivistä siirtolaisista.

Se kertoo, että tänä vuonna Pohjois-Afrikan kautta on tullut runsaat 20 000 siirtolaista. Lähes kaikki heistä ovat tulleet meriteitse. Toukokuun alkuun mennessä yritys päästä Eurooppaan katkesi hukkumiseen 619 ihmiseltä.

Nämä ovat viralliset numerot, totuus on usein pahempi. Kaikkia hukkuneita ei saada tietoon.

UNHCR:n tilastot kuitenkin osoittavat, että siirtolaisuus Välimerellä on pudonnut huippuvuodesta 2015 kymmenesosaan.

Myös hukkumiset ovat vähentyneet lähes samassa suhteessa, mutta viime vuonna onnettomuudet alkoivat jälleen kasvaa.

Hukkumiset moninkertaistuneet tänä vuonna

Kuluvan vuoden aikana Välimereen on hukkunut lähes kolme kertaa enemmän siirtolaisia kuin vuosi sitten vastaavana aikana, sanoo International Rescue Committeen, IRC:n Libyan toimintojen johtaja Thomas Garofalo Ylelle sähköpostihaastattelussa.

Libyan Punaisen puolikuun työntekijät etsivät rannoilta hukkuneiden siirtolaisten ruumiita Tajourassa Tripolin itäpuolella heinäkuussa 2017. Kuva: EPA

– Siirtolaisten määrä kasvaa jälleen kesää kohti ja syitä on monia, Garafalo kommentoi.

Koronapandemian vuoksi vaikeutunut talous- ja työllisyystilanne Afrikan maissa kasvattaa muuttopainetta Eurooppaan, hän arvioi.

Garafalo viittaa YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n laskelmiin. Niiden mukaan pandemian takia heikentyneen talouden vuoksi siirtotyöläisten kotimaihinsa lähettämät rahasummat pienenevät tänä vuonna 14 prosenttia.

Kun hengissä pysyminen vaikeutuu kaikkialla, se näkyy myös muuttohalukkuudessa, vaikka riskit olisivat kuinka suuret.

Toinen syy kasvavaan muuttoon voi olla Saharan eteläpuolisen Sahelin alueen levottomuudet. Saheliin kuuluvat valtiot Atlantin rannikolta Afrikan sarveen saakka.

Eurooppa ei vieläkään ole sopinut siirtolaispolitiikastaan

EU on yrittänyt sopia siirtolaispolitiikastaan vuosikausia. Vuoden 2015 valtava, yli miljoonan ihmisen tulo Eurooppaan, on yhä käsittelemätön asia ja heiluttaa unionin politiikkaa.

Viime vuosien linja on ollut, että Turkki pitää Lähi-idästä lähtevät siirtolaiset omalla puolellaan ja EU maksaa tästä Turkille.

Siirtolaisia kumiveneessä Libyan vesillä lokakuussa 2016. Kuva: AOP

Pohjois-Afrikasta tulevat EU pyrkii pysäyttämään jo Välimerellä ja lähettämään siirtolaiset takaisin Afrikan rannikolle.

Libya yrittää lopettaa omaa sisällissotaansa, joten sen mahdollisuudet ja halukkuus auttaa muita ovat heikot. Unionin kannalta katsottuna linja on kuitenkin toiminut.

– Pelkästään tänä vuonna Libyaan on palautettu Välimereltä noin 7 000 siirtolaista. Viime vuonna maalis–syyskuun aikana, siis puolessa vuodessa, heitä oli noin 5 800, kertoo IRC:n Libyan toimintojen johtaja Thomas GarofaloYlelle.

Libyan pidätyskeskukset ovat kurjassa kunnossa

Hengen menetyksen uhka on suuri merellä, mutta selviytyminen ei ole helppoa pidätyskeskuksissa Libyassakaan. Ne ovat epäinhimillisessä kunnossa.

– Nääntyneet ihmiset ovat monen uhan alla, sanoo IRC:n Garafalo.

Pidätyskeskukset ovat lähinnä säilytyspaikkoja eri puolilta Afrikkaa tulleille. Siirtolaisilla ei käytännössä ole laillista keinoa päästä sieltä pois.

Keskukset ovat ääriään myöten täynnä. Leireiltä puuttuvat peruspalvelut, muun muassa vedestä, lääkkeistä ja yleisestä huolenpidosta on pulaa.

Avustusjärjestöt ovat pitkään vaatineet EU:ta sopimaan yhteisestä siirtolaispolitiikastaan. Toiveet on nyt asettu EU:n maahanmuuttopakettiin, jota yritetään saada toimivaksi vuonna 2023.

Lue myös:

.
.