Hyppää sisältöön

Kainuun keskussairaalassa syntyy vauvoja siihen tahtiin, että tilat ja kätilöiden käsiparit ovat välillä vähissä – synnytyksiin tulevia ei vielä toppuutella

Kainuun keskussairaala ryhtyi muutamia vuosia sitten houkuttelemaan muun muassa somen kautta synnyttäjiä Kainuuseen. Tempauksessa onnistuttiin niin hyvin, että nyt sairaalassa piisaa kiirettä ja tilatkin tuntuvat olevan täynnä.

Kainuu on onnistunut kasvattamaan synnyttäjien määrää. Viime vuonna synnyttäjiä oli vuoteen 2019 verrattuna 17,3 prosenttia enemmän. Kuva: Anne Kemppainen

Kainuun keskussairaalan synnytysosaston suosio vain kasvaa. Viime vuonna synnyttäjiä oli vuoteen 2019 verrattuna 17,3 prosenttia enemmän. Alkuvuonna kasvua on ollut 18,5 prosenttia viime vuoden alkuun nähden. Reilu kolmasosa Kainuussa synnyttävistä perheistä tulee Kainuun ulkopuolelta.

Perheitä on paljon muun muassa Iisalmesta, Nurmeksesta, Pyhäsalmelta, Kuusamosta ja Oulusta. Kätilöt listaavat syiksi muun muassa yksilöllisen hoidon, perhekeskeisyyden ja toisiaan lähellä sijaitsevat tilat.

Monet äidit tuovat esille sen, että markkinointi sosiaalisessa mediassa on herättänyt mielenkiinnon.

Synnytysten lisääntyminen tarkoittaa kiirettä kätilöille. Tälläkin hetkellä Kajaaniin etsitään kesäsijaisia, mutta myös vakituisia kätilöitä kaivataan.

Saman pulan kanssa kamppaillaan myös muualla Suomessa. Kainuussa henkilöstöpula ei vielä jarruta synnytyksiä, mutta kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Salla-Sisko Alahiiron mukaan sillä voi olla vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä.

– Synnytyksiin tulevia ei vielä toppuutella, kaikki ovat tervetulleita. Tilat ovat rajalliset, mutta toivottavasti siihen ei tarvitse mennä, että joudumme ehdottamaan toista synnytyspaikkaa.

Välillä Kainuun keskussairaalan huoneet ovat täynnä synnyttäjiä.

– Hyvä, että saadaan välillä synnyttäjiä alta pois, Alahiiro kuvailee.

Kainuun keskussairaalassa synnytykset ovat toista vuotta kasvussa. Suurin osa kasvusta tulee maakunnan ulkopuolelta tulevista synnyttäjistä. Myös kainuulaisia synnyttäjiä on enemmän korona-ajan vauvojen myötä. Kajaaniin synnyttäjiä houkutellaan tiloilla sekä tänään kätilön päivänä karkeilla ja ruusuilla. Toimittaja Antti Tauriaisen haastattelussa kätilö Hanna Matinolli.

Lue lisää aiheesta:

.
.