Hyppää sisältöön

Joukko valkovenäläisiä pyytää Saksaa nostamaan kanteen presidentti Lukašenkaa vastaan ihmisoikeusrikkomuksista – asianajajat kertovat väkivallasta ja kidutuksesta

Pyyntö perustuu universaaliin periaatteeseen, joka sallii ihmiskuntaa vastaan tehtyjen rikosten syyttämisestä toisessa maassa, riippumatta siitä, missä ne on tehty.

Kuva: Pavel Orlovskiy / EPA

Ryhmä valkovenäläisiä on pyytänyt Saksan liittovaltion syyttäjää nostamaan kanteen ihmisoikeusrikoksista Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa ja tämän hallintoa vastaan.

Kymmentä valkovenäläisiä edustavat asianajajat ovat vieneet asian ”kidutuksen uhrien” puolesta liittovaltion syyttäjälle Karlsruhen kaupungissa lähellä Ranskan rajaa. Asianajajien tiedotteen mukaan pyyntö koskee Lukašenkaa ja muita Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisia vastaan.

– Kaikki asiakkaamme ovat kertoneet vääristä pidätyksistä, kidutuksesta ja väärinkäytöksistä vankeutensa aikana, asianajajat sanoivat tiedotteessa.

He sanovat tietävänsä enemmän kuin sata dokumentoitua kidutustapausta Valko-Venäjällä.

Liittovaltion syyttäjän toimistosta on vahvistettu uutistoimisto AFP:lle, että pyyntö on otettu vastaan.

Pyyntö perustuu universaaliin periaatteeseen, joka sallii ihmiskuntaa vastaan tehtyjen rikosten syyttämisestä toisessa maassa, riippumatta siitä, missä ne on tehty. Periaate koskee myös sotarikoksia ja kansanmurhia.

YK tutkii liiallista voimankäyttöä

Lukašenkan vastaiset mielenosoitukset alkoivat viime vuonna, kun hän julistautui elokuussa pidettyjen vaalien voittajaksi. Mielenosoittajat syyttivät vaaleja vilpillisiksi.

YK:n ihmisoikeusneuvosto kertoi maaliskuussa perustavansa tutkijaryhmän keräämään todisteita Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen liiallisesta voimankäytöstä mielenosoituksissa.

Kuukausia kestäneissä protesteissa pidätettiin tuhansia ihmisiä. Noin 2 000 on valittanut joutuneensa kidutetuksi tai muutoin kaltoinkohdelluksi.

Korjattu 5. toukokuuta kello 15.22 uutistoimisto STT:n välittämä tieto siitä, että valkovenäläiset olisivat nostaneet Lukašenkaa vastaan kanteen. Ryhmää edustavat asianajajat ovat pyytäneet Saksan liittovaltion syyttäjää nostamaan kanteen.

Lue lisää:

YK kerää todisteita kidutuksesta Valko-Venäjällä – kaltoinkohtelusta kertonut yli 2 000 pidätettyä

Valko-Venäjällä ratsataan toimittajien ja aktivistien tiloja – Kotiratsiaa pelkäävä Ylelle: "Yritän epätoivoisesti miettiä, minne piilotan puhelimeni"