Hälytysajoneuvot saavat vihreän etuuden liikennevaloristeyksiin Päijät-Hämeessä

Jo koekäytössä oleva järjestelmä antaa hälytysajossa olevan auton ajosuuntaan vihreän valon. Järjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta valoristeyksissä. Lisäksi se nopeuttaa hälytysajoneuvon perille pääsyä.

Hälytysajoneuvot pääsevät turvallisemmin kohteeseensa, kun liikennevalot vaihtuvat niille aina vihreäksi. Kuvituskuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hälytysajoneuvot voivat jatkossa saada liikennevaloetuuksia Päijät-Hämeessä. Niin sanottu HALI-järjestelmä antaa hälytysajossa olevan auton ajosuuntaan vihreän valon. Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan, että järjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta liikennevalo-ohjatuissa risteyksissä. Lisäksi se nopeuttaa hälytysajoneuvon perille pääsyä.

Järjestelmä voi aiheuttaa risteäviltä kaduilta tuleville autoille normaalia pidemmän odotusajan punaisissa, koska järjestelmässä on pieni viive.

Järjestelmää testataan Lahden seudulla toukokuun ja kesäkuun alun aikana. Testaukset ja käyttöönotto saattavat näkyä liikennevalo-ohjatuissa risteyksissä. Testausvaiheen jälkeen järjestelmä on kolme kuukautta koekäytössä ennen varsinaista käyttöönottoa.

Päijät-Hämeen kaikki 101 liikennevaloristeystä liitetään uuteen järjestelmään. Myös tuleviin valoristeyksiin rakennetaan pakkoetuusjärjestelmä. Lisäksi hälytysautot tarvitsevat ajoneuvokohtaisen laitteen valojen ohjausta varten.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.