Hyppää sisältöön

Onko Vaasasta luvassa lisää akkuteollisuusuutisia vielä ennen kesää? Jo julkaistu aiesopimus on vauhdittanut neuvotteluja

Kemianyhtiö Johnson Mattheyn kanssa julkaistu aiesopimus on saanut aikaan liikettä myös muihin Laajametsän suurteollisuusalueen hankkeisiin. Vaasan kaupungilla ei kuitenkaan ole kiire, vaan oikeiden palasten loksahtamiseen vaaditaan myös malttia.

Maanantaina Vaasan kaupunginvaltuusto myönsi täksi vuodeksi viisi miljoonaa euroa Laajametsän akkutehdasalueen valmisteluihin. Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasaan suunniteltuun katodimateriaalitehtaan läheisyyteen on tyrkyllä useita eri toimijoita. Uutiset aiesopimuksesta Johnson Mattheyn kanssa ovat tuoneet lisää vipinää keskusteluihin.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on maininnut, että neuvotteluita käydään muun muassa akkukennojen valmistajan kanssa.

Vielä ei ole uutta kerrottavaa Laajametsän suurteollisuusalueen käänteistä, mutta uutisia saattaa olla luvassa nopeastikin, jos päätöksiä lyödään lukkoon.

– Kun tässä mennään muutama viikko eteenpäin, niin voi taas tulla lisää uutta kerrottava, Häyry heittää uteluihin.

Kaupunginjohtajan mukaan aikataulut ja tiedotus ovat aina asiakkaasta kiinni, ei kaupungista.

– Ainakaan siis tässä vaiheessa ei ole mitään kerrottavaa. Töitä tehdään jatkuvasti asian ympärillä.

Johnson Matthey on kertonut suhtautuvansa kaupungin pyrkimyksiin akkukennojen valmistajan huokuttelemisesta myönteisesti. Yhtiö ei kuitenkaan pidä kennotehdasta Vaasassa oman toimintansa kannalta välttämättömänä.

Akkukennotehtaat ovat työllisyysvaikutuksiltaan ja investoinneiltaan kaikkein merkittävimpiä. Tehtaan perustaminen maksaa useita miljardeja euroja. Northvolt rakentaa akkukennotehdasta parhaillaan Ruotsin Skellefteån. Suomi kilpaili samasta investoinnista, mutta jäi kakkoseksi.

Alla oleva video on kuvattu 19.4. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoo akkumateriaalitehtaasta.

En man med munskydd och glasögon står framför en blå skärm.
Vaasan kaupunki ja brittiläinen Johnson Matthey aiesopimukseen akkutehdashankkeesta - Tomas Häyry kertoo sopimuksesta

Vaasassa tapahtuu nyt vauhdilla

Maanantaina Vaasan kaupunginvaltuusto myönsi täksi vuodeksi viisi miljoonaa euroa Laajametsän akkutehdasalueen valmisteluihin.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Joakim Strandin (r.) mukaan summa on varattu kaikenlaiseen valmistelevaan työhön, kuten tontin raivaamiseen, suunnitteluun ja tienpätkien parantamiseen.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että hommat etenevät. Pitää puheenjohtajana lämpimästi kiittää kollegoja siitä, että elinkeinopoliittisissa isoissa linjauksissa ja hankkeissa ollaan Vaasassa oltu viime aikoina äärimmäisen yksimielisiä.

Strand kuvaa Vaasan olevan äärimmäisen mielenkiintoisessa tienhaarassa. Teollisuuden investoinnit ovat hänen mukaansa ennätystasolla.

– Kyllähän akkumateriaalitehtaan aiesopimus mahdollistaa myös seuraavia askelia, niin kennotehdasta kuin muitakin toimintoja, Strand puntaroi.

Mahdollisen kennotehtaan yksityiskohdista ja aikatauluista Strand ei puhu. Hän sanoo, että viimeisen viiden vuoden aikana on jo käyty keskusteluja monen toimijan kanssa.

Keskusteluja on nytkin vireillä moneen suuntaan, mutta niistä ei voi vielä julkisesti puhua.

– On kuitenkin selvää, etteihän tämä tähän jää. Johnson Matthey on hyvä alku ja täysillä painetaan töitä, että loputkin alueesta täyttyy.

Strand arvioi, että akkuteollisuudelle varattu alue täyttyy 5–10 vuoden kuluessa.

– Siinä kohtaa puhutaan jo useamman miljardin kokonaisuudesta. Hienoa, mikäli pystytään ennen kesää vielä jotain kertomaan, mutta yhtä hieno se on syksylläkin. Pääasia, että hommat etenevät – ja nyt ne kyllä etenevät, Strand kuvailee.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strandin (r.) haluaa tuoda esiin eri hankkeiden muodostavan kokonaisuuden, joka ikään kuin itse ruokkii itseään. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Valtuuston puheenjohtaja Strand korostaa "kaiken liittyvän kaikkeen"

Myös kauan haaveiltu Merenkurkun silta on Strandin mukaan omalta osaltaan osa jättimäistä kokonaisuutta.

– Kiinteän yhteyden tarve kasvaa jatkuvasti, kun molemmin puolin merta syntyy energiapainoitteisia hankkeita.

Strand haluaakin korostaa, että on tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, miten kaikki liittyy kaikkeen: koulutus, infran kehitys, kaupungin panostukset sähköistämiseen ja esimerkiksi sähkölentokoneet.

Kokonaisuuksien summasta isoihin päätöksiin puhui torstaina myös vaasalaislähtöinen Geyser Batteries, joka päätyi perustamaan akkutehtaansa Mikkeliin.

– Kun investoijien kanssa puhutaan, niin silloin jonkun näkökulmasta pieneltä tuntuva asia onkin juuri se ratkaiseva tekijä. Eri hankkeet vahvistavat seudun imagoa ja luovat yhtenäisen, houkuttelevan kokonaisuuden. Tätä strategista näkökulmaa on tärkeä tuoda esille, Strand alleviivaa.

Lue myös:

.
.