1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Intiasta palaavat matkustajat huolestuttavat Pohjanmaalla

Koronakoordinaatioryhmä pelkää, että Intiasta ja sen lähiseudulta matkustavien mukana alueelle leviää Intian virusmuunnosta. Ryhmä arvioi, että Suomeen saapuvien testausta on tiukennettava.

Koronatestaus
Matkalaukkuja Hotellin aulassa
Pohjanmaalla pelätään, että matkustajien mukana alueelle leviää Intian virusmuunnosta. Kuvituskuva.Jaani Lampinen / YLE

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on huolissaan ulkomailta maahan saapuvien matkustajien puutteellisesta testauksesta Suomen lentokentillä. Erityistä huolta aiheuttavat Intiasta ja sen lähialueelta saapuvat matkustajat, joista osalla on todettu koronavirustartunta vasta Pohjanmaalla tehdyissä testeissä.

Koronakoordinaatioryhmä pelkää, että matkustajien mukana alueelle leviää Intian virusmuunnosta. Pohjanmaalta on lähtenyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle toivomus maahantulotestauksien selkeyttämisestä.

Tällä hetkellä pakollisen testin voi välttää, jos matkustajalla on mukana lähtömaasta saatu todistus negatiivisesta koronatestistä.

Pohjanmaalta esitetään, että koronavirustesti olisi pakollinen ainakin matkustajille, joiden lähtömaassa esiintyy virusvarianttia.

– Testikäytännöllä variantin leviäminen Suomeen saataisiin ehkäistyä, Pohjanmaan koronakoordinaatiryhmä toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Yli puolet tartunnoista peräisin ulkomailta – jäljitys toimii hyvin

Yli puolet Vaasan sairaanhoitopiirissä viime viikkoina todetuista tartunnoista on alunperin lähtöisin ulkomailta. Osa tartunnoista on myös muualta Suomesta saatuja.

– Edelleen tartuntojen jäljitettävyys on alueella hyvää tasoa. Tartunnoista noin 80 prosentista lähde on saatu jäljitettyä, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Pohjanmaan suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan ilman muutoksia. Koronakoordinaatioryhmä tarkastelee suosituksia ennen niiden voimassaolon päättymistä ryhmän seuraavassa kokouksessa tiistaina 11. toukokuuta.

Koronatestausauto loppuviikon yliopistolla

Sairaanhoitopiiri ajaa tällä viikolla matalan kynnyksen koronatestausautonsa Vaasan yliopiston pääparkkipaikalle osoitteeseen Wolffintie 34. Tällä halutaan saada mahdolliset vappujuhlinnan ja matkustelun aiheuttamat tartunnat heti kuriin.

Maksuttomaan ja lähetteettömään koronatestaukseen pääsee torstaina 6.5. ja perjantaina 7.5. kello 9.00–11.30 välisenä aikana. Testiin pääsevät myös oireettomat. Testitulos valmistuu noin kahden vuorokauden kuluessa.

Älä unohda toista rokotusaikaa

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa alueen väestöä noudattamaan koronarokotteen toisen annoksen rokottamista varten annettua aikaa.

– Rokottamiseen varattu ja valmisteltu annos tulee käyttää tietyn tuntimäärän sisällä, jotta annos ei mene pilalle. Annettu rokoteaika on mahdollista perua tai siirtää vain pakottavista syistä.

Sairaanhoitopiiristä muistutetaan, että rokotteen antama suoja vakavilta koronataudin muodoilta kasvaa merkittävästi, kun on saanut toisen toisen rokoteannoksen.

– Silti rokotettujenkin on muistettava suojautumistoimenpiteet, sillä myös rokotettu voi sairastua ja levittää tautia.