1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläinten hautaus

Anna-Maria Soinin Viljo-koira lepää lemmikkieläinten hautausmaalla: "Halusin kantaa hänet hautaan asti"

Vaikka yhä useampi lemmikkieläin tuhkataan, on perinteisille hautausmaillekin yhä käyttöä. Lemmikkieläinten hautausmaita ylläpidetään kunnasta riippuen verovaroin tai eläinten omistajien kustannuksella.

Anna-Maria Soini istuu koiransa Viljon hautapaikan luona Seinäjoen lemmikkieläinten hautausmaalla.
Seinäjokelainen Anna-Maria Soini on tyytyväinen siihen, että kaupungissa on oma hautausmaa lemmikkieläimille. Hän on haudannut sinne kaksi lemmikkiään.

Seinäjokelainen Anna-Maria Soini on haudannut kaksi koiraansa Seinäjoen pieneläinten hautausmaalle. Joulukuussa viimeisen leposijansa sieltä sai Viljo-koira.

Lemmikkien tuhkaaminen on yleistynyt, mutta esimerkiksi Seinäjoella haudataan vielä vuosittain noin 150 lemmikkiä, Vaasassa kolmisenkymmentä.

Kokkolassa hautausten määrät ovat pysyneet Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen mukaan samoina jo vuosia.

– Varsinkin tämän viimeisimmän koiran kohdalla koin, että olen velvollinen tuomaan hänet tänne perille asti. Viljo oli sen verran elämäni koira-materiaalia, että halusin kantaa hänet hautaan asti tuhkauksen sijasta, Soini sanoo.

Lemmikkieläinten hautausmaalla Seinäjoella hautojen kunnossapidon päävastuu on eläinten omistajilla.

Soini halusi herätellä sosiaalisessa mediassa keväällä paikkakuntalaisia siistimään omien lemmikkiensä hautapaikkoja talven jäljiltä. Tällä hetkellä alue näyttää siistiltä.

Tilaa Seinäjoen eläinten hautausmaalla on vielä, mutta kaupunkikin suosittelee tuhkausta.

Hautapaikoista vastaavat omistajat

Seinäjoella lemmikin hautaaminen on maksutonta toisin kuin esimerkiksi Vaasassa ja Kokkolassa. Kokkolassa hautausmaata hoitaa Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistys, Vaasassa ja Seinäjoella kaupungit.

Lemmikkieläinten hautausmaat eivät ole Seinäjoen kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalon mukaan maisemoituja puisto- tai nurmikkoalueita, eikä niitä siksi hoideta vastaavien alueiden vaatimalla tasolla.

– Näkemykseni mukaan paikka on ihan siisti. Me käymme siellä kaksi-kolme kertaa kesän aikana muun muassa niittämässä alueita. Hautausmaa ei ole esimerkiksi hoidettu nurmikkoalue, eikä sitä aluetta ole tarkoitus hoitaakaan niin, hän kertoo.

Hautojen kunnossapidon päävastuu on omistajilla. Vaasassa ja Seinäjoella kaupunki hoitaa esimerkiksi hautojen kaivamisen valmiiksi urina, joihin oman lemmikkinsä voi haudata ja peittää omatoimisesti hiekalla.

Anna-Maria Soini halusi koristella Viljo-koiransa haudan muistolaatalla. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Vaasassa pyydetään hautausmaan käytöstä maksu, koska sillä halutaan kattaa osa hoitokustannuksista.

– Alue pysyy siistinä ja muutenkin kaupungin puolelta hallinnassa, kertoo Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

Kokkolassa hautausmaata ylläpitää Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistys. Omistajat ovat vastuussa Kokkolassakin hautapaikan siisteydestä, mutta yhdistyksen vapaaehtoiset hoitavat yleisiä alueita.

– Maksulla halutaan kattaa esimerkiksi jätehuollosta syntyviä kustannuksia. Hautapaikka on voimassa 15 vuotta, ja sen voi myös uusia, kerrotaan eläinsuojeluyhdistyksestä.

Joitakin sääntöjä

Pieneläinten hautausmailla on kunnittain omat sääntönsä, joita tulisi noudattaa. Esimerkiksi Seinäjoella annetaan ohjeita muun muassa siitä, miten lemmikkieläin pitää haudata eikä maatumattomien kääreiden kuten muovipussien käyttö ei ole suotavaa.

Myöskään ristiaiheiden käyttöä ei lemmikkieläinten haudoilla suositella. Jonkin verran ongelmia voi toisinaan syntyä Vaasan kaupungin vastaavan puutarhuri Kaj-Erik Grandellin mukaan omista viritelmistä tai roudasta.

Myös hautojen hoito riippuu paljon omistajasta, Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä mainitaan.

Keväällä, kun lumet sulivat, Anna-Maria Soini kiinnitti lemmikkieläinten hautausmaalla käydessään huomiota puutteelliseen hautojen peittämiseen ja yleiseen siisteyteen. Esimerkiksi hautakynttilöitä oli levinnyt ympäri aluetta.

Nyt hän on kuitenkin nykytilanteeseen ja seinäjokelaisille tarkoitettuun pieneläinten hautausmaahan kokonaisuudessaankin tyytyväinen.

– Mielestäni on tosi hienoa, että on tällainen ilmainen vaihtoehto. Tuhkauskin maksaa ja joillakin ei ole välttämättä siihen rahkeita, Soini sanoo.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 14. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Eläintuhkaaja Virve Heikki näkee millainen merkitys lemmikeillä on suomalaisille – osa tuo krematorioon kukkia ja pitää muistopuheita

Lemmikin kuoleman sureminen hävettää – voi olla rankempaa kuin ihmisen poismeno