Hyppää sisältöön

Kokoomus tekee hätäsuunnitelmaa, jotta elvytyspaketti ei kaadu – eduskuntaryhmästä osa saattaa kääntyä äänestämään paketin puolesta

Moni kokoomuksen kansanedustaja pohtii edelleen kantaansa pakettiin. Valtiovarainvaliokunnan tänään keskiviikkona valmistunut mietintö voi vielä muuttaa puolueen eduskuntaryhmän mielipidettä. Äänestys EU-paketin kohtalosta menee täpäräksi ensi viikolla.

Kokoomus joutui elpymispaketin käsittelyssä hankalaan tilanteeseen ja puolue on asiassa jakautunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa 28. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

EU:n elvytyspaketin täpärä tilanne herättää levottomuutta kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

Ylen tietojen mukaan ryhmässä osa pohtii nyt kuumeisesti varasuunnitelmaa, jolla paketin kaatuminen voitaisiin estää.

Viime viikolla ryhmä päätti suosittaa tyhjän äänestämistä. Linjauksesta huolimatta – tai kenties sen vuoksi – osa kokoomuksen kansanedustajista on sen jälkeen ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan.

Huomenna eduskuntaryhmän kokouksessa kokoomus joutuu pohtimaan, säilytetäänkö ryhmäpäätös tyhjän äänestämisestä, vai voitaisiinko paketin läpimeno saada turvattua esimerkiksi sillä, että jokainen äänestäisi omantuntonsa mukaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luotsaa tällä hetkellä jakautunutta puoluetta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Suunnitelma B:hen varaudutaan, Orpo hehkuttaa mietintöä

Kokoomus on lähtökohtaisesti EU-myönteinen puolue. Puolueesta kerrotaan, että valtaosa eduskuntaryhmästä ei halua paketin kaatuvan, koska pelkää kaatumisen talousvaikutuksia.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetosi tänään kansanedustajiin äänestämään paketin puolesta. EK katsoo, että paketin kaatuminen johtaisi epävarmuuteen (siirryt toiseen palveluun), joka olisi myrkkyä käynnistyvälle kasvulle ja johtaisi Suomen ulkokehälle EU:ssa.

Puolueen sisäpiirin mukaan on mahdotonta arvioida, mihin ryhmän kanta tulee kääntymään.

Ryhmät päät saattaa kääntää paketin puolelle kuitenkin tänään valmistunut valtiovarainvaliokunnan mietintö, johon kokoomus sai puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan neuvoteltua sille tärkeitä talouskurielementtejä.

– Olemme saaneet paalutettua erittäin hyvät, vastuulliset periaatteet EU-politiikkaan, tältä pohjalta arvioimme tilannetta.

Kokoomuksesta arvioidaan Ylelle, että hallitusryhmistä tehtiin kädenojennus, jotta paketti saatiin muotoiltua "parlamentaariseen" suuntaan.

Petteri Orpo kuvailee mietinnön lisäyksiä muun muassa kokonaisveroasteen hillitsemisestä sekä velanmaksukurista kokoomukselle tärkeäksi.

– Entisenä valtiovarainministerinä voin olla tyytyväinen siitä neuvottelutuloksesta, jonka kokoomus neuvotteli tilanteessa, jossa hallitus tarvitsee meidän tukeamme, Orpo sanoo Ylelle.

Soittokierros: Lähes puolet kokoomuslaisista empii

Elpymispaketin läpimenoon vaaditaan eduskunnan määräenemmistö eli kyllä-ääniä tulee olla kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Tyhjiä ei lasketa.

Ylen tekemän soittokierroksen perusteella lähes puolet tavoitetuista kokoomusedustajista ei ole vielä päättänyt, miten he tulevat äänestämään EU-paketista ensi viikon täysistunnossa.

Orpo: Ryhmän kahtiajako oli tiedossa

Orpo ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa valtiovarainvaliokunnan mietinnön vaikutuksesta eduskuntaryhmän linjaan.

– Eduskuntaryhmä käy läpi, missä tällä hetkellä mennään. En halua ennakoida, mitä ryhmä päättää, Orpo kuittaa.

Orpo sanoo, että hänen tiedossaan on koko ajan ollut puolueen sisältä kuuluvat kriittiset äänet.

– Tämä jakaa kokoomuslaisia. Nämä erilaiset kannat kävivät hyvin selväksi silloin, kun eduskuntaryhmä kävi tätä pohdintaa.

Keskustassakin empijöitä

Kokoomuksen kansanedustajien lisäksi ainakin keskustassa ja vasemmistoliitossa pieni osa edustajista on lipeämässä paketin takaa.

Ylen tavoittamista keskustan kansanedustajista selkeä enemmistö tulee äänestämään tukipaketin puolesta. Ainoastaan Hannu Hoskonen on ilmoittanut äänestävänsä sitä vastaan. Kolme keskustalaista vielä empii kantaansa.

Eduskunnan puhemiehenä Anu Vehviläinen ei osallistu äänestykseen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen haluaa korostaa, että puolueen eduskuntaryhmä on viime vuonna päättänyt tukea kertaluonteista elpymispakettia.

Hän toivoo, että mietinnön myötä myös kantaansa epäröivät ja pakettia vastustavat keskustan edustajat taipuvat äänestämään elpymispaketin puolesta.

– Mikäli tämä paketti kaatuu, on vaarana, että kaatuvat myös suomalaiset maataloustuet ja muut EU:n rakennetuet, joilla suomalaista maataloutta on kehitetty viimeksi kuluneet parikymmentä vuotta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoo mietinnön kääntävän kriittisten keskustaedustajien kannan EU-pakettia kohtaan. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kurvinen pitää hyvänä ennen kaikkea valtiovarainvaliokunnan lausumia, joissa korostetaan paketin kertaluonteisuutta.

– Euroopassa jokaisen maan pitää jatkossakin huolehtia omasta julkisesta taloudestaan ja elvytyksestään. EU:sta ei tule tulonsiirto- ja velkaunionia, Kurvinen sanoo.

Hän lisää, että EU:n on pakko vastata Kiinan ja Yhdysvaltojen jättimarkkinoiden elvytykseen.

– Vientiteollisuudellemme on aivan oleellista, missä vauhdissa koko Eurooppa elpyy koronan aiheuttamasta talouskriisistä.

Kokoomus on arvostellut paketin sisältöä

Pakettia arvostellut kokoomus linjasi viime viikolla, että puolueen kansanedustajat äänestävät EU-paketista tyhjää. Tämä tarkoittaa sitä, että paketti menisi täpärästi läpi, mikäli hallitusryhmät pysyvät sen takana.

Hallitusryhmistä kaikki kansanedustajat ovat pääosin äänestämässä paketin puolesta, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Kokoomuslaiset perustuslakivaliokunnan jäsenet edellyttivät alun perin paketin hyväksymistä tavallista raskaamalla, 2/3 enemmistöllä.

Suomen EU-myönteisimmässä puolueessa seurataankin nyt hämmentyneinä, kuinka hilkulla paketin läpimeno on. Paketin kaatuminen ja siitä seuraava talouskaaos olisi kokoomukselle kauhistus.

Viime viikolla puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoivat, että kokoomusryhmä aikoo äänestää Suomen kannan ratkaisevassa äänestyksessä tyhjää.

Eilen puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kuitenkin lausui, että ryhmän kanta voi vielä muuttua valtiovarainvaliokunnan mietinnön myötä.

Lue lisää:

Valtiovarainvaliokunta puoltaa EU-elpymispakettia – mietinnön sanamuoto voi ratkaista paketin kohtalon

Voiko Suomesta tulla EU:n elvytyspaketin ainut kaataja? Suomen ohella seitsemän jäsenmaata pohtii vielä lopullista vastaustaan

Kokoomusryhmän kanta EU:n elpymispakettiin voi muuttua – Elina Valtonen: "Kaikki on mahdollista, eletään nyt päivä kerrallaan"