1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Koripalloilijoita ja entisiä kunnanjohtajia pyrkii päättäjiksi Kymenlaaksossa – katso vaalilistojen yllättäjät

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle on innostanut uusia ehdokkaita ilmoittautumaan kuntavaaleihin Kaakkois-Suomessa. Poimimme kiinnostavia nimiä Kymenlaakson kuntien vaalilistoilta. Puolueet jättivät ehdokaslistansa tiistaina.

Kuntavaaliehdokkainen lopulliset nimilistat ovat nyt valmiit
Kuntavaaliehdokkainen lopulliset nimilistat ovat nyt valmiit

Kesän kuntavaalit ovat houkutelleet uusia nimiä ehdolle kuntapäättäjiksi Kymenlaaksossa.

Ehdokaslistoilla on esimerkiksi kaksi entistä kunnanjohtajaa: Osmo Havuaho Virolahdella ja Jyrki Hyttinen Kouvolassa.

Osmo Havuaho ilmoitti kesällä 2019 yllättäen eroavansa Virolahden kunnanjohtajan tehtävästä. Ero tuli voimaan viime kesänä.

Havuaho ehti olla Virolahden kunnanjohtajana yli kymmenen vuotta. Hänen virkakautensa suurin hanke oli Vaalimaalle rakennettu ostoskylä Zsar.

Nyt Osmo Havuaho on ehdolla kunnanvaltuustoon keskustan riveissä. Ammatikseen hän ilmoittaa eläkeläinen.

Kokoomuksen Jyrki Hyttinen, 59, puolestaan on optikkoalan yrittäjä ja entinen kuntapoliitikko Kouvolassa ja Kuusankoskella.

Hyttinen valittiin Inarin kunnanjohtajaksi vuonna 2015, mutta hän palasi perheyritykseensä Kouvolaan jo seuraavana vuonna. Hän vaikuttaa myös pesäpalloseura Kouvolan Pallonlyöjien hallituksessa.

Kulttuurivaikuttajia Kouvolassa

Kouvolassa valtuustoon pyrkii tänä vuonna myös liuta kulttuurialan ihmisiä. Esimerkiksi vihreiden ehdokaslistalla ovat kirjailija-toimittaja Jukka Behm, 47, Kuusankosken teatterin johtaja Karolina Eklund-Vuorela, 35, Kulttuuritallit ry:n puheenjohtaja Lotta Pulakka, 29, ja esiintyjä-mentalisti Jari Hynynen, 19.

Kouvolassa on kuluneella vaalikaudella keskusteltu vilkkaasti kulttuurin rahoittamisesta. Kaupunki leikkasi viime vuonna kulttuurista muiden toimialojen tapaan, ja rahaa karsittiin esimerkiksi teattereilta, musiikkiopistolta ja Kymi Sinfonietta -orkesterilta.

Lue lisää: Kulttuurivaikuttajat huolestuivat entisen kotikaupunkinsa säästöpaineista – Elina Knihtilä: "Mahdollisuus harrastaa taidetta ja kulttuuria ovat hyvän elämän edellytyksiä"

Kouvolassa on ehdolla myös entinen kansanedustaja, johtava sosiaalityöntekijä Satu Taiveaho-Virtanen (sd.). Vielä helmikuussa hän oli kertonut, ettei aio lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Silloin hiljattain Haminaan muuttanut Taiveaho-Virtanen kertoi syyksi perhesyyt. Nyt nimi on Kouvolan SDP:n ehdokkaiden listalla.

Liike Nyt rynnii Haminaan

Entinen kuntapoliitikko, yrittäjä Ville Virtanen (sd.) pyrkii takaisin valtuustoon Haminassa. Hän oli edellisen kerran ehdokkaana kuntavaaleissa vuonna 2012 ja toimi valtuutettuna sen kauden, mutta jätti seuraavat kuntavaalit väliin vuonna 2017. Ville Virtanen vihittiin Satu Taiveahon kanssa viime kesänä.

Liike nyt on rynnistänyt kuntavaaleihin myös Kymenlaaksossa. Haminassa puolueella on peräti 15 ehdokasta. Listalle ovat loikanneet muista puolueista esimerkiksi kokoomuksen valtuutetut, majuri evp, koelentäjä Tomi Tuomisalo ja yrittäjä Pasi Tero.

Liike nytin listalla on myös Radio Kaakon perustaja Jalle Niemelä.

Vasta tänä keväänä rekisteröidyllä kristallipuolueella on yksi vaaliehdokas Pyhtäällä. Kristallipuolue kannattaa esimerkiksi luonnonmukaisia hoitoja länsimaisen lääketieteen rinnalle.

Maatalousyrittäjä Sakari Peltola, 42, herätti pari vuotta sitten laajasti huomiota sosiaalisessa mediassa ilmastonmuutokseen liittyvillä puheillaan.

Peltola arvosteli kärkkäästi karjankasvatuksen ympärillä käytävää ympäristökeskustelua. Hänen tilallaan Pyhtäällä laiduntaa ylämaankarjaa.

Urheilijoita ja kansanedustajia

Kotkassa valtuustoon pyrkii ensimmäiselle kaudelle kaksi koripalloilijaa.

Tuore Suomen mestari, Kotkan Peli-Karhujen Noora Järvikangas, 27, on asettunut ehdolle kokoomuksen riveissä. KTP-Basketin kapteeni Michael Pounds, 32, on vihreiden listalla. Hän päätti pelaajauransa tähän kauteen.

Ensikertalaisena valtuustoon pyrkii Kotkassa myös Haminan Reserviupseerikoulun entinen johtaja, eversti (evp.) ja tuntiopettaja Jouko Rauhala. Hän luovutti Reserviupseerikoulun johtajan tehtävät seuraajalleen vuoden 2019 viimeisenä päivänä. Jouko Rauhala on ehdolla kokoomuksen listalla.

Kaikki Kymenlaakson kansanedustajat ovat odotetusti ehdolla ensi kesän kuntavaaleissa. Kouvolassa ehdolla ovat entinen koripalloilija, kokoomuksen Ville Kaunisto, SDP:n Paula Werning ja perussuomalaisten Sheikki Laakso. Kotkassa ehdolla ovat Juho Eerola (ps.) ja Sirpa Paatero (sd.).

Tällä kertaa Kotkan kuntavaaleissa on ensikertalaisena mukana myös Sirpa Paateron tytär, suunnitteluinsinööri Katri Paatero, joka niinikään pyrkii valtuustoon SDP:n riveissä.

Puolueet jättivät ehdokaslistansa hyväksyttäviksi tiistaina. Listat ja ehdokasnumerot vahvistetaan 14. toukokuuta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.