1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kuntavaaleissa ehdolla sirkustaiteilija, Kotiteollisuuden basisti ja Laura Huhtasaaren avustaja – katso analyysi ja poiminnat Etelä-Karjalan ehdokaslistoilta

Perussuomalaiset lähtee Lappeenrannassa kuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla. Imatralla eniten ehdokkaita on kerännyt kokoomus. Toimittajat Antje Tolpo ja Vesa Grekula analysoivat videolla Kaakkois-Suomen vaaliasetelmia.

Kuntavaaliehdokkainen lopulliset nimilistat ovat nyt valmiit
Kuntavaaliehdokkainen lopulliset nimilistat ovat nyt valmiit

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle on innostanut kymmeniä uusia ehdokkaita ilmoittautumaan koitokseen eri puolueiden listoilta.

Lappeenrannassa eniten ehdokkaita on perussuomalaisilla, joka ainoana puolueena sai listalleen 76 ehdokkaan maksimimäärän täyteen. Heti perässä tulevat keskusta ja kokoomus 70 ehdokkaan listoillaan.

Imatralla eniten ehdokkaita on kokoomuksella, seuraavaksi eniten sdp:llä ja perussuomalaisilla.

Vihreät on saanut Etelä-Karjalassa listoilleen yhteensä 60 ehdokasta, mikä on 13 enemmän kuin viime vaaleissa. Ehdokasmääräänsä on kasvattanut myös vasemmistoliitto. Puolue yrittää Lappeenrannassa paluuta valtuustoon kymmenen ehdokkaan voimin. Kokonaan uusi tekijä Lappeenrannassa ja Imatralla on Liike Nyt.

Puolueet jättivät ehdokaslistansa hyväksyttäviksi eilen tiistaina. Listat vahvistetaan ja ehdokasnumerot kerrotaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta. Ennakkoäänestysaika kotimaassa on 26.5.–8.6. ja varsinainen vaalipäivä sunnuntai 13. kesäkuuta.

Lappeenranta

Lappeenrannassa keskusta on saanut listoilleen muun muassa Ylämaan entisen kunnanjohtajan Esko Hämäläisen, stand up -koomikkonakin tunnetun markkinointipäällikkö Panu Kärrin sekä Kotiteollisuus-basisti Janne Hongiston, joka on listoilla sitoutumattomana.

Sosiaalidemokraattien listoilta valtuustopaikkaa tavoittelevat muun muassa kansanedustajat Anneli Kiljunen ja Suna Kymäläinen. Kiljunen on nykyinen valtuutettu, Kymäläinen taas muutti alkuvuodesta Ruokolahdelta Lappeenrantaan ja pyrkii ensi kertaa uuden kotikaupunkinsa valtuustoon.

Vihdeiden kansanedustaja Hanna Holopainen hakee niin ikään jatkoa valtuustopaikalleen. Vihreiden ehdokkaana nähdään myös esimerkiksi opiskelija Elias Grudinschi, joka on kertonut julkisuudessa vakavasta pyöräilyonnettomuudestaan ja saanut ansioituneena nuorena kutsun Linnan juhliin (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017.

Kokoomuksen listoilta löytyy kansandustaja Jukka Kopran lisäksi esimerkiksi kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapää, joka luotsaa kauppakeskus Galleriaa, sekä Etelä-Karjalan liiton yhteyspäällikkö Ding Ma.

Myös perussuomalaisilla on listoillaan kansanedustaja, Jani Mäkelä. Hänen lisäkseen ehdolla ovat esimerkiksi valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen sekä viime vaalien jälkeen Lappeenrantaan muuttanut Saana Kokko, joka työskentelee europarlamentaarikko Laura Huhtasaaren kotimaan avustajana.

Vasemmiston listoilta ehdolla ovat muun muassa puolueen Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Heidi Vättö sekä sirkusartisti ja diabolo-mestari Aaro Kontio.

Liike nyt on saanut Lappeenrannassa listoilleen yhteensä seitsemän ehdokasta. Piraattipuolueella ja kristallipuolueella on kummallakin yksi ehdokas.

Imatra

Imatralla sosiaalidemokraattien ehdokaslistalta löytyy kansanedustaja Niina Malmin lisäksi muun muassa yrittäjä Emilio Urpalainen, joka tunnetaan kotikaupungissaan myös jalkapallopiireistä. Urpalainen on ollut ehdolla myös 2004, tuolloin kokoomuslaisena.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen on ehdolla kokoomuksen listoilta. Kokoomuksesta valtuustoon pyrkii myös esimerkiksi Etelä-Karjalan Likunta ja Urheilu ry:n aluejohtaja Sakari Pusenius.

Perussuomalaisten listoilta valtuustoon pyrkii tuttu nimi, poliisi Timo Härkönen. Keskustan listoilta löytyy muun muassa Teija Immonen, jonka moni tuntee laulunopettajana.

Vihreiden ehdokasjoukosta löytyy lähihoitajaopiskelija Jukka Riikonen (sit.), joka toimii myös alkoholistien vertaisohjaajana.

Aikoinaan perussuomalaisista sinisiin siirtyneet Liisa Lajunen ja Airi Aalto ovat puolestaan asettuneet ehdolle kristillisdemokraattien listoilta sitoutumattomina.

Muut kunnat

Lemillä kunnanvaltuustoon pyrkii esimerkiksi entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor oman kannattajayhdistyksensä listoilta ja retrodiskoistakin tunnettu yrittäjä ja eläkeläinen Veli-Matti Rajantie perussuomalaisten listoilta.

Luumäellä valtuustoon pyrkii toisen musiikkityylin edustaja. Artistinimeä Är-oo käyttävä taksinkuljettaja Iiro Venäläinen räppäsi hiljattain kotikunnastaan Kylähyvänen-kappaleessa, ja hän on ehdolla sitoutumattomana kokoomuksen listoilla.

Parikkalassa valtuustopaikkaa tavoittelee Biisoniareenan yrittäjä Matti Laukkanen, jota on kutsuttu myös pizzakeisariksi (siirryt toiseen palveluun).

Savitaipaleella keskustan listoilta löytyy esimerkiksi paljuyrittäjä Teemu Virtanen. Myös Pro Savitaipale on saanut listoilleen useita uusia nimiä. Valtuustoon pyrkii esimerkiksi viittomakielen tulkki Laura Kaskenpää.

Taipalsaarella kappalainen Maarit Hirvi pyrkii valtuustoon vihreiden listoilta. Hirvi tunnetaan esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain puolestapuhujana.

Ruokolahdella psykiatrian erikoislääkäri Timo Salmisaari on puolestaan löytänyt uuden kodin keskustan ehdokaslistoilta. Salmisaari edusti aiemmin sosiaalidemokraatteja, joista hän erosi ja perusti oman (siirryt toiseen palveluun) valtuustoryhmän.

Rautjärven ehdokaslistoilta löytyvät esimerkiksi valtuuston nykyinen puheenjohtaja Liisa Terävä sosiaalidemokraateista ja hallituksen puheenjohtaja Taina Lonka keskustasta.