1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronavirusseulonta

Suomen ensimmäinen oireettomien koronaseulonta alkoi Turun Varissuolla – Marjatta Terho kävi testissä: "Joutui kärsimään vähän kauemmin!"

EU:n lahjoittamat pikatestit mahdollistavat nopean joukkotestauksen Varissuolla. Lähiössä on koko koronaepidemian ajan ilmennyt eniten koronavirustartuntoja Turussa.

Koronavirusseulonta
Marjatta Terho kävi heti testattavana Turun Varissuon koronaseulontojen alettua
Marjatta Terho kävi heti testattavana Turun Varissuon koronaseulontojen alettua

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Varissuon asukkaille koronavirusta seulovan pikatestauksen. Oireettoman väestön seulonta on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Testiin pääsee ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa.

Suomi on saanut 250 000 pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena. Pikatestit ovat samoja, joita on käytetty lähinnä Pohjois-Suomen raja-asemilla. Kokemukset niistä ovat olleet rohkaisevia.

Oireettomien joukkotestejä pika-antigeenitesteillä on tehty Lapissa jo marraskuusta lähtien. Tuolloin testattiin satoja Levin alppihiihdon maailmancup-kisoihin osallistuneita.

  • Katso tallenne oireettomien pikatestauksen käynnistymisestä. Toimittaja Päivi Leppäsen haastateltavana olivat tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen. Saimme haastatteluun myös pikatestaukseen tulleita oireettomia varissuolaisia. Pahoittelemme huonosta yhteydestä johtuneita häiriöitä lähetyksessä.

Sateisesta ja koleasta säästä huolimatta paikalle saapui heti testauksen alkaessa hyvin väkeä.

Matti Honkala koronapikatestissä Turun Varissuolla.
Matti Honkala oli ensimmäistä kertaa koronatestissä, joskaan ei ollut aivan varma, oliko häntä aiemmalla sairaalakäynnillä testattu koronan varalta.Johanna Manu / Yle

Marjatta Terho oli ensimmäisten joukossa heti aamukymmenen jälkeen testattavana.

– Varmistan, etten ole ainakaan mikään kantaja. Olen kyllä käynyt kolme kertaa aiemmin testissä, kun on ollut oireita, mutta testit ovat olleet aina negatiivisia, kertoi Terho.

Hänen kokemuksensa mukaan testaus pikatestillä kesti hieman kauemmin kuin aiemmilla kerroilla, noin kymmenen sekuntia.

– Joutui kärsimään vähän kauemmin, naurahti Marjatta Terho.

Tuloksen odotteluun ei tässä testissä kuitenkaan mene kuin korkeintaan puoli tuntia. Terho iloitsi, että nimenomaan Varissuolla on tällainen erikoismahdollisuus testaukseen tarjolla.

Koronaviruksen pikatesti. Koronaseulonta alkamassa Turun Varissuon jäähallissa.
Varissuolla käytetään pikatestejä, joiden tulos saadaan puolen tunnin sisällä.Johanna Manu / Yle

Miksi juuri Varissuo?

Varissuon alueella on koko koronaepidemian ajan ilmennyt eniten koronavirustartuntoja Turussa.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta nopeasti oireettomien mahdolliset koronatartunnat. Siksi käytämme seulonnassa pikatestejä. Kannustammekin kaikkia Varissuolla asuvia hakeutumaan pikatestiin testauspäivinä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Pikatestit mahdollistavat nopean joukkotestauksen ja tuovat hyvän lisän koronatorjuntaan ilman, että nykyinen testauskapasiteetti kuormittuu.

– Pikatestien positiiviset tulokset varmistamme kuitenkin vielä laboratoriossamme PCR-testillä, sanoo TYKSin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

Vuorisen mukaan pikatestien luotettavuus on hyvä, muttei aivan PCR-testien tasolla. Oireettomilla pikatestien luotettavuus on arviolta 70 prosentin luokkaa, ja oireellisilla noin 70–80 prosenttia.

– Välttämättä kaikilta ei tartuntaa näillä testeillä löydetä, vaikka hänellä sellainen olisikin. Sen vuoksi kehotamme, vaikka tämä tulos olisi negatiivinen, mutta tulee vähäisiäkin oireita, hakeutumaan mahdollisimman pikaisesti uudelleen koronatestaukseen, toteaa Vuorinen.

Koronaseulonta alkamassa Turun Varissuon jäähallissa. Ajastimia.
Ajastimia Turun Varissuon jäähalliin tehdyssä testauspisteessä.Johanna Manu / Yle

Pikatestikin otetaan nenänielusta

Pikatestinäyte otetaan samalla tavalla nenänielusta kuin tavallinen koronatesti. Pikatestissä käyneet saavat ohjeet jatkotoimenpiteistä ja voivat palata koteihinsa heti testin jälkeen.

Oireettomien pikatestauspaikka on Varissuon jäähallin parkkihallissa. Ensimmäinen mahdollisuus on torstaina 6. toukokuuta ja toinen tiistaina 11. toukokuuta. Kumpanakin päivänä pikatestejä tehdään kello 10–15.

Lue lisää:

Turun Varissuon asukkaat saavat EU:n lahjoittamia koronan pikatestejä – Suomeen tuli 250 000 testiä, Uudellemaalle ei ole tilattu pikatestejä

Täältä löydät tuoreet tiedot koronatilanteesta muualla Suomessa ja maailmalla