1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Länsi-Pohjan epidemiatilanne veitsenterällä – vahva suositus päättäjäisjuhlien siirtämisestä syksyyn pysyy voimassa

Herkästi leviävä brittityyppinen muunnosvirus on Länsi-Pohjan alueella jo vallitseva virustyyppi, joten kaikenlainen kokoontuminen aiheuttaa pandemiatyöryhmän mukaan suuren riskin epidemian pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä.

Epidemia on tartuntatautiviranomaisten mukaan nyt vaarassa levitä herkästi, koska pääsääntöisesti kyseessä on viruksen brittimuunnos. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että lakkiaiset ja muut päättäjäisjuhlat siirrettäisiin Meri-Lapissa syksyyn.

Työryhmä luonnehtii epidemiatilanteen olevan alueella nyt veitsenterällä. Herkästi leviävä brittityyppinen virusmuunnos on tullut Länsi-Pohjan alueella vallitsevaksi, joten kokoontumisten ja juhlien järjestäminen aiheuttaa työryhmän mukaan suuren riskin epidemiatilanteen pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä.

Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on todettu seitsemän tartuntaa, jotka kaikki varmistuivat tiistaina. Viime viikolla paikallisia tartuntoja todettiin viisitoista, joiden lisäksi Sodankylän jääkäriprikaatista tilastoitui alueelle seitsemän tartuntaa.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 23.5.2021 saakka. Alueellinen pandemiatyöryhmä käsittelee niitä seuraavan kerran ensi viikolla.

Työryhmä on huolissaan länsirajan tilanteesta. Norrbottenin vaikeasta tautitilanteesta johtuen tartuntaketjuja tulee viikoittain rajan ylitse.

Työryhmä painottaa, että rajankäynti tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin. Suomeen saapuessa tulee käydä koronatestissä, ellei tulijalla ole voimassa olevaa ennakkotestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.