1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Lisäaika toi lähes kaksisataa uutta ehdokasta Hämeen kuntavaaleihin

Suuret puolueet eivät saaneet listoilleen yhtä paljon nimiä kuin viime vaaleissa, vaikka ehdokkaiden määrä kasvoi. Poikkeuksena on perussuomalaiset, jonka ehdokasmäärä kaksinkertaistui. Valitsijayhdistyksillä on poikkeuksellisen paljon ehdokkaita.

Riihimäen keskusvaalilautakunnan sihteeri Mikko Heiskanen tarkastaa jätettyjä ehdokaslistoja. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kokoomus on ehdokaslistoilla mitattuna Hämeen selvästi suurin puolue, mutta kakkoseksi kiilasi perussuomalaiset ohi keskustan ja sosialidemokraattien. Sekä sosialidemokraatit että keskusta saivat listoilleen selvästi viime vaaleja vähemmän ehdokkaita. Kokoomuksen ehdokaslista sen sijaan on vain hieman lyhyempi kuin edellisissä vaaleissa.

Keskisuurista puolueista kristillisdemokraatit onnistui ehdokasasettelussa yhtä hyvin kuin viime vaaleissa, eikä vasemmistoliittokaan jäänyt paljon edellisten vaalien ehdokasmääristä. Valtakunnallisesti menestynyt vihreät sen sijaan jäi Hämeessä selvemmin jälkeen neljän vuoden takaisista ehdokasluvuista.

Valitsijayhdistyksillä ja pienpuolueilla on Hämeessä huomattavan paljon ehdokkaita, yhteensä 287. Yksin Lahdessa neljällä valitsijayhdistyksen listalla on 89 ehdokasta, näistä 72 Pro Lahti nimen alla. Heinolassa on kahden valitsijayhdistyksen listoilla yhteensä 38 ja Sysmässä 19 nimeä. Kärkölässä valitsijayhdistys on saanut 21 ehdokasta.

Pienpuolueista Liike Nyt lähtee vaaleihin 31 ehdokkaalla yhdeksässä kunnassa. Ruotsalainen kansanpuolue on kerännyt 8 ja uusi kristallipuolue 9 ehdokasta.