1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Oppilasmäärän lasku myllää kouluverkkoa Lahden Nastolassa – kaksi alakoulua voisi riittää 2030

Nastolassa Kirkonkylän koulun ylle lankesi lakkautusuhka 2020-luvun loppupuoliskolle. Kouluverkkosuunnitelmista pyydetään nyt lausuntoja. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

Kirkonkylän koulussa on nyt noin 240 oppilasta. Kuva: Petri Niemi/Yle

Lahti haluaa uudistaa kouluverkostoaan muun muassa rakentamalla lisää monitoimitaloja ja karsimalla ylimääräistä tilaa sekä huonokuntoisimpia rakennuksia.

Kaupunki julkaisi tiistaina kouluverkkosuunnitelman. Kyse on luonnoksesta, johon halutaan nyt lausuntoja muun muassa vanhempainyhdistyksiltä, oppilaskunnilta ja virkamiehiltä.

Suunnitelmaluonnoksessa esimerkiksi Kirkonkylän koulu Nastolassa on päätynyt lakkautusuhan alle.

– Oppilasennusteet näyttävät, että Nastolan keskustassa tulevaisuudessa kaikki alakouluikäiset tulevat mahtumaan Rakokiven kouluun, sanoo aluepäällikkö Matti Saarela Lahden kaupungilta.

Rakokiven monitoimitalo on valmistumassa tänä kesänä. Kirkonkylän koulua ei olla lopettamassa ihan heti, vaan Saarelan mukaan se voisi toteutua 4–9 vuoden päästä.

Nastolassa Erstan ja Villähteen alueella on nyt kaksi alakoulua, joiden kohtaloa on Saarelan mukaan niin ikään puntaroitava.

– Myös sen alueen lapsimäärä laskee niin paljon tulevaisuudessa, että nekin tulevat mahtumaan yhteen alakouluun.

Laskeva käyrä oppilasmäärissä

Kirkonkylän peruskoulun rehtori Hanna Alava sanoo, että koulun lakkautusuhkaa on ehditty jo hieman mietiskellä. Ennen tuoreinta suunnitelmaa koulun oppilaiden ajateltiin muodostavan yhtenäiskoulun tulevaisuudessa Kukkasen koulun kanssa.

Nyt suunta näyttäisi tulevaisuudessa johtavan siis Rakokiven uuteen monitoimitilaan, joka on mitoitettu noin 450 oppilaalle.

– Nämä syntyvyysennusteet ovat varman yllättäneet päättäjät, virkamiehet ja vanhemmat, Alava toteaa.

Kirkonkylän koulun rehtori Hanna Alava ja aluepäällikkö Matti Saarela Lahden kaupungilta kertovat koulutilanteesta Nastolassa. Petri Niemi haastattelee.

Hän toivoo, että suunnitelmista käytäisiin kunnon keskustelua. Vanhempaintoimikunnilta odotetaan lausuntoa kouluverkkosuunnitelmista parin viikon sisällä.

– Meidän täytyy olla realisteja, mutta toivottavasti löydämme hyvän ratkaisun.

Kouluja koskevien päätösten aika on myöhemmin, kun valtuusto päättää tulevien vuosien budjeteista ja investoinneista.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Lahden koulujen tulevaisuutta aletaan puntaroida nyt toden teolla – oppilasmäärät romahtavat paikoin, kun toisaalla luokat käyvät ahtaiksi