1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kivijärvi

Neljän K:n kuntaliitoksen laineet tuntuvat Kivijärven kuntavaaleissa

Kivijärven kuntavaaliehdokasjoukko on kutistunut edelliskerrasta, ja valtuuston jättää lähes puolet nykyisistä päättäjistä. Ainakin osasyynä katoon on talvella kariutunut kuntaliitoshanke kolmen naapurikunnan kanssa.

Kivijärven valtuusto hyväksyi liitoksen Suomenselän kuntaan tiukassa äänestyksessä helmikuussa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Neljän kunnan liitoshankkeessa syntyneet kiistat näkyvät etenkin Kivijärven kuntavaaleissa.

Kaksi nykyistä valtuutettua lähtee nyt vaaleihin perustamaltaan Kivijärvisten parhaaksi -yhteislistalta.

Kivijärven valtuusto hyväksyi helmikuussa tiukassa äänestyksessä liittymisen uuteen Suomenselän kuntaan, mutta hanke kariutui Kannonkosken valtuuston kielteiseen päätökseen. Liitos jakoi mielipiteitä jyrkästi myös ryhmien sisällä, eivätkä arvet näytä umpeutuneen.

Yhteislistan ovat perustaneet liitosta vastustaneet Kivijärven valtuuston puheenjohtaja, keskustan Eeva-Liisa Tobiasson, sekä valtuuston varapuheenjohtaja, SDP:n Antti Urpilainen. Kolmantena listalla on yrittäjä Aimo Kainulainen.

Valtuuston jättävät keskustan Anne Kalmari, Timo Minkkinen, Teuvo Rekonen ja edellisvaalin ääniharava Riitta Sarèn, SDP:n Marjatta Liimatainen sekä kokoomuksen Seppo Sagulin.

Keskustan, SDP:n ja kokoomuksen listoilla on nyt yhteensä 11 ehdokasta edelliskertaa vähemmän. Ehdokkaiden kokonaismäärä laski kuitenkin vähemmän, sillä yhteislistan lisäksi uutena ryhmänä Kivijärven vaaleissa on nyt myös perusssuomalaiset.

Kivijärvellä valtuustopaikkaa tavoittelee nyt 23 ehdokasta, paikkoja on jaossa 15.