Hyppää sisältöön

Skotlanti äänestää tänään parlamenttivaaleissa – panoksena itsenäisyys ja paluu Euroopan unioniin

Itsenäistymistä ajavien puolueiden enemmistö Skotlannin parlamentissa näyttää gallupeissa väistämättömältä. Brexitiä vastustaneet skotit mielivät nyt takaisin EU:n jäseniksi, kertoo Ylen Pasi Myöhänen Edinburghista.

Pasi Myöhänen arvioi Skotlannin parlamenttivaalin merkitystä itsenäistymispyrkimyksille
Pasi Myöhänen arvioi Skotlannin parlamenttivaalin merkitystä itsenäistymispyrkimyksille

EDINBURGH Edinburghin linna on nähnyt osansa taisteluista. Nyt sen juurella käydään vaalikamppailua, joka voi johtaa Britanniaan kuuluvan Skotlannin itsenäistymiseen.

Vaalien ennakkosuosikki kansallispuolue SNP on luvannut järjestää itsenäistymisestä kansanäänestyksen seuraavan parlamenttikauden alkupuolella, jos se voittaa vaalit.

Edinburghin keskustassa Fraser Black toivottaisi äänestyksen ilolla tervetulleeksi.

– Äänestän SNP:tä ennen kaikkea brexitin vuoksi. Haluan maamme itsenäistyvän, jotta voimme liittyä jälleen Euroopan unioniin.

Fraser Black aikoo äänestää kansallispuolue SNP:tä, sillä hän haluaa Skotlannin itsenäistyvän ja liittyvän EU:hun. Romanialainen tyttöystävä Beatrice Sviridion ei nähnyt EU-erolle hyviä perusteita. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Alle 25-vuotiaista skotlantilaisista lähes 80 prosenttia kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä – koko kansasta noin puolet. Suurin syy itsenäistymishalun kasvuun on vastoin Skotlannin tahtoa toteutettu Britannian EU-ero, joka sotki muun muassa Breigha Morrisonin suunnitelmat.

– Halusin tehdä maisterin tutkinnon EU-maassa, mutta joutuisin nyt maksamaan lukukausimaksuja. SNP saa ääneni, sillä haluan työ- ja opiskeluoikeudet EU:ssa takaisin, Morrison sanoo.

Johnson vastustaa uutta itsenäistymisäänestystä

Skotlantilaisista 62 prosenttia äänesti vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksessä EU-jäsenyyden jatkamisen puolesta.

Kansallispuolue SNP katsoo, että vastentahtoinen brexit tuo oikeutuksen kansanäänestykselle itsenäistymisestä – jos parlamenttiin valitaan torstaina itsenäistymismielisten puolueiden enemmistö

Itsenäisyyden vastustajat, kuten Edinburghin keskustan vaalipiirin konservatiiviehdokas Douglas Ross, ovat eri mieltä.

– Skotlanti äänesti itsenäisyyttä vastaan vuonna 2014 ja sen piti olla ainoa äänestys aiheesta sukupolveen. 300-vuotinen Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenyys on meille tärkeämpi kuin EU-jäsenyys, Ross sanoo.

Scott Douglasin konservatiivipuolue vastustaa Skotlannin itsenäisyyttä, kuten myös työväenpuolue Skotlannissa. "Olemme yhtä maata ja tunnen itseni britiksi ja skotiksi", sanoo Douglas. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Britannian konservatiivipääministeri Boris Johnson on sanonut estävänsä vuoden 2014 kaltaisen kansanäänestyksen, joka oli niin Britannian kuin Skotlannin hallitusten siunaama. Mutta samalla itsenäistymistä kannattavien puolueiden enemmistö Skotlannin parlamentissa näyttää mielipidetiedustelujen perusteella väistämättömältä.

Edessä voi siis olla kiista, joka suistaa Britannian syvään perustuslailliseen kriisiin.

Kansanäänestyksen estäminen voidaan riitauttaa oikeudessa

Jos sosialidemokraattista politiikkaa ajava kansallispuolue kasvattaa edustajamääräänsä Skotlannin parlamentissa, saattaa se jopa pystyä muodostamaan hallituksen yksin. Tällä hetkellä puolue johtaa Skotlantia itsenäistymismielisten vihreiden tuella.

Vastoin Skotlannin enemmistön tahtoa toteutettu EU-ero on kasvattanut alueen itsenäistymishaluja. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

SNP-puolueen Edinburghin keskustan ehdokas Angus Robertson uskoo, ettei Boris Johnson pysty puolustamaan linjaansa vaalien jälkeen.

– Jos Johnson sanoo ei kansanäänestykselle, tulee kysymyksestä hyvin vaarallinen Westminsterin hallitukselle. Se näyttäisi, että emme ole vapaaehtoisuuteen perustava maiden perhe – vaan isompi eteläinen naapuri Englanti pakottaa muut tahtoonsa demokratian vastaisesti, Robertson sanoo

Edessä voi olla jopa oikeustaisteluja kansanäänestyksen järjestämisestä. Kansallispuolue uskoo kuitenkin itsenäistymiseen nopealla aikataululla.

– Äänestämme asiasta seuraavan parlamenttikauden aikana ja muutaman lyhyen vuoden kuluttua olemme jälleen EU:n jäsen, aivan kuin Suomi, Robertson visioi.

SNP:n Angus Robertson sanoo, ettei Skotlannin parlamentin itsemääräämisoikeus riitä. "Monet tärkeimmistä päätöksistä tehdään edelleen Lontoossa, niin ulkopolitiikkaan kuin talouteen liittyen." Kuva: Jeremy Sutton-Hibbert / AOP

Itsenäistymisen taloudelliset vaikutukset huolestuttavat

Itsenäistymiskysymys jakaa nyt Skotlannin kansan kahteen yhtä suureen leiriin, mutta vuonna 2014 ajatuksen kannatus kasvoi kohisten kansanäänestyskampanjoinnin aikana.

Tuolloin 55 prosenttia skoteista äänesti Yhdistyneen kuningaskunnan osana pysymisen puolesta

Brexit voi nyt kääntää vaakakupit, mutta tiedusteluissa itsenäistymisen kannatus on heilahdellut.

Jos itsenäistymisliike haluaa unelmansa toteutuvan, on ajoitus tärkeä. Moni pelkää itsenäistymisen taloudellisia vaikutuksia, varsinkin koronakriisin aikana.

Jane ja David Farthing vastustavat Skotlannin itsenäistymistä ennen kaikkea taloudellisista syistä. Englanti on Skotlannin tärkein kauppakumppani ja Skotlannin EU-jäsenyys toisi maiden välille rajan Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Edinburghissa ulkoterassit avautuivat parahiksi ennen vaaleja. Vilpoisaa illallista nauttiva Jane Farthing ei itsenäistymisajatuksesta perusta.

– Britannia on meille tärkeämpi kuin EU. Kuka edes voi ajatella itsenäisyyttä korona-aikana? Farthing ihmettelee.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Aiheesta lisää:

Skotlannin pääministeri ajaa uutta itsenäistymisäänestystä - edeltäjän ahdistelusyytteet varjostavat kevään vaalikampanjaa

Skotlannin pääministeri kaavailee itsenäisyysäänestystä ensi vuodelle