Hyppää sisältöön

Lumimyräkkä iskee torstaina Itä-Suomeen, lunta voi kertyä yli 20 senttiä – meteorologi: "Nyt on syytä kaivaa talvirenkaat takaisin"

Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on erittäin huono Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa torstai-illasta perjantaipäivään. Itä- ja Keski-Suomessa lunta tulee yli 20 senttiä ja paikoin lumimäärä voi yltää jopa 30 senttiin.

Ennusteanimaatio 5.-8.5.
Ennusteanimaatio 5.-8.5.

Itä-Suomessa tupruttaa torstain ja perjantain aikana runsaasti lunta. Torstaiyöstä eteenpäin lunta voi kertyä 10–25 senttiä.

Ylen meteorologi Joonas Koskela arvioi, että Itä- ja Keski-Suomessa lunta tulee kertymään yli 20 sentin verran. Paikoin lumimäärä voi yltää jopa 30 senttiin. Lumikertymissä on kuitenkin vielä epävarmuutta. Lapissakin voi kertyä lunta yli 10 sentin edestä perjantaina ja lauantaina.

Torstaina sateet voivat alkaa vetisinä, mutta jo päivän aikana ne muuttuvat lumeksi ja rännäksi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Iltaa kohti mentäessä sade muuttuu yhä lumisemmaksi. Myös tuuli voimistuu.

Koskelan mukaan tilannetta voisi kuvailla jopa lumikaaokseksi.

Myös tämän illan ja ensi yön aikana voi sataa jonkin verran lunta maan keskivaiheille, mutta kertymät eivät ole mitään verrattuna torstaina alkavaan lumipyryyn. Ensi yönä lunta voi tulla muutaman sentin verran Pirkanmaalta Keski-Suomen kautta Savon seudulle ulottuvalla alueella.

Grafiikka näyttää, paljonko lunta kertyy tulevien päivien aikana. Kuva: Joonas Koskela / Yle

Ajokeli on huono

llmatieteen laitos varoittaa (siirryt toiseen palveluun), että ajokeli on lumipyryn vuoksi erittäin huono torstai-illasta perjantapäivään Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

– Jos meinaa autolla liikkua johonkin, on syytä kaivaa talvirenkaat takaisin, Koskelasanoo.

Lisäksi ajokeli on lumi- ja räntäsateiden takia huono Satakunnassa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla

Pahimmat lumisateet ajoittuvat todennäköisesti torstai-iltaan ja yöhön. Myös perjantaiaamuna pyryttää vielä lunta Keski-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Sateet liikkuvat torstai-illan ja yön aikana hitaasti kohti pohjoista. Lapissa lunta voi kertyä yli 10 senttiä perjantain ja lauantain kuluessa.

Äitienpäivänä lämpenee

Vielä lauantaina Lapissa tulee hajanaisia lumisateita. Muuten sää on jo poutaisempi.

Äitienpäivänä sää näyttää taas lämpimämmältä. Etelässä lämpötilat menevät yli 10 asteen. Lännessä on joitakin sadekuuroja, mutta muuten päivä on aurinkoinen.

Matalapaine saapuu Suomeen torstaina. Se liikkuu perjantaina Lapin ylle ja väistyy lauantaina hiljalleen pohjoiseen.

.
.