Hyppää sisältöön

Mitä pääkaupunkiseudulla voi nyt tehdä ja mitä ei? Kokosimme tämänhetkiset rajoitukset ja tulevat muutokset yhteen juttuun

Kokosimme tämän hetken tärkeimmät rajoitukset pääkaupunkiseudun asukkaiden arkielämän kannalta sekä tiedot siitä, milloin rajoituksiin on luvassa mahdollisesti muutoksia.

Helsingin Hakaniementorilla tehtiin ostoksia ja kahviteltiin aurinkoisessa säässä vappuaattona. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä koronaviruksen leviämisvaiheessa. Vaikka koronatilanne vaikuttaakin hellittävän, voimassa on yhä suuri määrä rajoituksia.

Kokosimme tämän hetken tärkeimmät rajoitukset pääkaupunkiseudun asukkaiden arkielämän kannalta sekä tiedot siitä, milloin rajoituksiin on luvassa mahdollisesti muutoksia.

Harrastukset ja vapaa-ajan liikunta

Aikuisten julkinen ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen on keskeytetty toistaiseksi. Mahdollisuus uimahallikäynteihin on avattu erityisuimakortin haltijoille 3. toukokuuta alkaen osassa pääkaupunkiseudun uimahalleissa.

Yksityiset liikuntatilat avasivat ovensa jälleen huhtikuun lopulla, mutta tilojen käytössä on yhä huomioitava muun muassa turvavälit ja hygieniajärjestelyt.

Tämän viikon maanantaista lähtien kaupungin hallinnoimissa sisätiloissa on taas järjestetty rajoitetusti harrastustoimintaa vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille. Myös nuorten harrastustoimintaa ulkona on avattu.

Yksityiset kuntosalit saivat avata ovensa sulun jälkeen 28. huhtikuuta. Kuva: Matti Myller / Yle

Asiakastilat, kuten museot ja elokuvateatterit

Yli kymmenen hengen asiakastiloissa ja yli 50 hengen rajatuissa asiakastiloissa ulkona toiminta on järjestettävä siten, että lähikontakteja voidaan välttää.

Rajoitusta jatketaan todennäköisesti toukokuun loppupuolelle saakka. Tällöin jos koronatilanne sallii, esimerkiksi museoita, elokuvateattereita ja isompia urheilutiloja voitaisiin avata käyttöön isommille ihmisryhmille.

Ateneumin taidemuseo avautui rajatusti yleisölle 27. huhtikuuta. Museoon pääsee sisään 60 henkeä tunnissa ja kuusi ihmistä per sali. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Julkiset tilat, kuten kirjastot

Kuntien hallinnoimat julkiset tilat on edelleen suljettu, mutta välttämätön asiointi ja palvelut on turvattu. Esimerkiksi kirjastot tarjoavat rajattua palvelua. Näin jatkuu ainakin 16. toukokuuta saakka.

Ravintolat ja baarit

Alkoholin tarjoiluun keskittyvissä ravintoloissa saa olla käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Anniskella saa kello 7–17 ja sallittu aukioloaika on aamuviidestä kello kuuteen illalla.

Muissa ravintoloissa saa olla käytössä puolet asiakaspaikoista, anniskelu on sallittu kello 7–17 ja sallittu aukiolo on aamuviidestä iltaseitsemään.

Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan edelleen. Terassi Helsingissä kuvattuna 20. huhtikuuta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Yksityistilaisuudet ja yleisötilaisuudet

Yksityistilaisuuksia ei edelleenkään suositella järjestettävän pieniä, 10 hengen muistotilaisuuksia lukuun ottamatta. Suositus on voimassa 16. toukokuuta saakka, jolloin rajoituksia tarkastellaan uudelleen.

Kaikki HUSin kuntien alueilla sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, jollei osallistujia ole enintään kuusi ja turvallisuus pystytä takaamaan. Rajoitusta jatketaan todennäköisesti toukokuun loppuun saakka.

Kuitenkaan yhtiökokouksiin ja muihin vastaaviin sääntömääräisiin tai lakimääräisiin kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei pääsääntöisesti sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia (siirryt toiseen palveluun).

Tarpeetonta matkustamista riskimaihin on edelleen vältettävä. Kuva on Helsinki-Vantaan lentokentältä 26. maaliskuuta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Muut rajoitukset ja suositukset

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille aina, kun liikutaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä. Päätökset alakoululaisten kasvomaskien käytöstä tehdään kunnissa ja päätös voi olla myös koulukohtainen.

Etätyötä suositellaan edelleen kaikissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Matkaa suunnittelevan on syytä tietää, että tarpeetonta matkustamista tulee välttää muualle kuin maihin, joiden osalta matkustusrajoituksista on luovuttu. Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita. Sairaana tulee välttää kaikkea matkustamista.

Lue seuraavaksi:

.
.