1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kokoomus lähdössä paalulta kuntavaaleihin, kivunhoidossa parannettavaa, Skotlannissa järjestetään parlamenttivaalit

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Petteri Orpo
Kokoomus on lähdössä kesän kuntavaaleihin suosituimpana puolueena. Petteri Orpo puheenjohtajatentissä tammikuussa.Tiina Jutila / Yle

Kokoomus kiilasi kuntavaalimittauksen kärkeen

Kokoomus on lähdössä kesän kuntavaaleihin ykköspaikalta, selviää Ylen kuntavaalimittauksesta. Seuraavina tulevien SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on lähes tasoissa. Eniten kannatustaan menetti vihreät. Keskustan kannatus putosi 11,7 prosenttiin.

Kivunhoidossa ja potilaan kohtaamisessa on yhä parannettavaa

Mies pitelee kivunhoitoon tarkoitettua laitetta kädessään.
Kivunhoito ei ole vain lääkehoitoa. Potilaalla on selässään sähköimpulsseja kipukohtaan antava laite, jota ohjataan kännykän appin avulla.Kalle Niskala / Yle

Moni kipupotilas kokee, että terveydenhuollossa kipuja ei oteta vakavasti. Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtiin talvella joukkokantelu kivunhoidosta, ja nyt Valvira selvittää asiaa. Kipupotilaat vaativat esimerkiksi perusterveydenhuoltoon lisää resursseja. Moni kokee edelleen jäävänsä kuulematta.

Skotlannin parlamenttivaaleissa äänestetään samalla itsenäisyydestä

Lippuja.
Vastoin Skotlannin enemmistön tahtoa toteutettu EU-ero on kasvattanut alueen itsenäistymishaluja.Pasi Myöhänen / Yle

Skotlannissa järjestetään tänään parlamenttivaalit. Mielipidetiedustelut ovat ennustaneet voittoa Skotlannin itsenäisyysmieliselle kansallispuolueelle, SNP:lle. Puolue on luvannut järjestää itsenäistymisestä kansanäänestyksen ja palauttaa Skotlannin EU:n jäseneksi.

USA kannattaa koronarokotepatenteista luopumista – WHO kiittelee

Valkoisiin suojahansikkaisiin puetut kädet pitelevät kasvosuojainta, jossa on sinisellä pohjalla Maailman terveysjärjestön WHO:n valkoinen logo.
Koronaviruspandemian keskellä Maailman terveysjärjestö WHO joutuu kestämään myös jäsenmaidensa ristivetoa.Kaan Baytur / All Over Press

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Maa aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa. Neuvotteluista odotetaan pitkiä. Koronaviruspandemia ja pula rokotteista on herättänyt laajan keskustelun lääketeollisuuden immateriaalioikeuksista ja järjestelmän valuvioista.

Vetinen ja viileä sää jatkuu tänään

Torstai iltapäivän sääkartta.
Yle

Maan etelä- ja keskiosissa sää on enimmäkseen pilvistä. Hajanaisia vesi- ja räntäsateita voi olla. Päivän aikana voimakas matalapaine tuo sateita myös maan itäosiin. Sade muuttuu illalla ja perjantain vastaisena yönä lumeksi monin paikoin saderintaman siirtyessä pohjoisemmaksi. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa lunta voi kertyä 10–20 senttimetriä.