1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Suomessa lasten koronarokotukset saattavat käynnistyä koulujen alkaessa syksyllä – maailman ensimmäinen maa ilmotti jo sallivansa 12–15-vuotiaiden rokottamisen

Lapset sairastavat koronan pääsääntöisesti lievänä, mutta rokottamisesta voi olla silti heille hyötyä.

Lasten rokottamisessa
Lasten rokottamisessa

Suomessa lasten koronarokotukset voisivat käynnistyä tämän vuoden puolella, mahdollisesti jopa syksyllä koulujen alkaessa, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi A-studiossa.

Nohynekin mukaan 12–15-vuotiaiden rokotusaikataulu riippuu muun muassa siitä, miten Euroopan lääkevirasto EMA myöntää lupia rokotteiden käyttöön ja millä ehdoin Suomessa päädytään katsomaan, että rokotus on lapselle aiheellinen.

Maailman ensimmäinen maa ilmoitti jo aloittavansa alle 16-vuotiaiden rokottamisen, kun Kanada kertoi keskiviikkona ottavansa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen käyttöön 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. (siirryt toiseen palveluun) Myös Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut arvioinnin Pfizer-rokotteen soveltuvuudesta 12–15-vuotiaille.

HUSin lastentautien infektiolääkäri Tea Nieminen sanoo, että on tärkeää pohtia, kuinka paljon lasten rokottamisesta on hyötyä. Niemisen mukaan lapsille koronavirus aiheuttaa pääsääntöisesti lievän taudin.

– Tämähän on juuri se kysymys. Kun rokotteita annetaan, siitä pitää olla hyötyä paitsi koko yhteisölle ja laumaimmunteetille, myös sille yksilölle, joka rokotteen saa. Nyt kun tiedämme, että lapsilla se ei kovin vakava tauti ole, niin omalla tavallaan se ei ole yhtä kriittistä kuin ikäihmisten rokottaminen.

Niemisen mukaan yhteiskunta on rajoittanut paljon lasten elämää koronan takia, esimerkiksi 12–15-vuotiaita on määrätty joukkokaranteeneihin ja etäkouluun kuluneen vuoden aikana.

– Tartuntatautilaki antaa näitä työkaluja käytettäväksi, mutta sielläkin sanotaan, että niiden täytyy olla välttämättömiä. Tartuntatautilain idea on se, että muut keinot ovat riittämättömiä. Jos meillä on rokote, voimmeko sanoa, että muut keinot ovat riittämättömiä?

Muitakin EU:ssa myyntiluvan saaneita rokotteita, eli Johnson & Johnsonia, Astra Zenecaa ja Modernaa on jo testattu 12-vuotiailla, osaa myös nuoremmilla lapsilla. Nohynekin mukaan ensimmäisissä testeissä on saatu lupaavia tuloksia.

– Kaikilla rokotteilla voi olla haittoja. Me lähdemme siitä, että jos ihmistä koronarokotetaan niin hyötyjen tulee olla reilusti suurempia kuin haittojen. Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita tällä hetkellä tutkitaan, Nohynek sanoo.

Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.