Hyppää sisältöön

USA kannattaa koronarokotepatenteista luopumista – WHO kiittelee

Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa. Lääketeollisuus vastustaa ehdotusta sanoen, että sillä ei ratkaista tuotannon kasvattamiseen liittyviä ongelmia.

Keski-Suomessa on rokotettu 36 prosenttia väestöstä. Suurimmassa riskissä olevat ovat saaneet jo ainakin yhden rokotteen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön.

Maa aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Yhdysvaltojen kauppaedustajan Katherine Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Tai kuitenkin huomautti, että neuvottelut WTO:ssa vievät aikaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kiitteli Twitterissä Yhdysvaltain päätöstä.

Tedrosin mukaan päätös on vaikustusvaltainen esimerkki Yhdysvaltain hallinnon johtajuudesta taistelussa pandemiaa vastaan.

Myös COVAX-rokoteohjelman johdossa oleva Maailmanlaajuinen rokotusliittouma GAVI pitää Bidenin hallinnon ehdotusta tervetulleena. Gavin mukaan toteutuessaan se lievittäisi nykyisiä rokotteen toimitusongelmia.

Gavi pitää myös tärkeänä, että valmistajia tuetaan jakamaan osaamista tuotannon vauhdittamiseksi.

Koronaviruspandemia ja pula rokotteista on herättänyt laajan keskustelun lääketeollisuuden immateriaalioikeuksista ja järjestelmän valuvioista. Syy on siinä, että rokotteiden valmistaminen on muutamien lääkeyhtiöiden käsissä. Ne voivat käytännössä päättää, kuka rokotteita valmistaa, ja määritellä hinnan, jolla niitä myydään.

Lääketeollisuus vastustaa

Lääketeollisuuden suuryhtiöt ja heidän isäntämaansa ovat vastustaneet kiihkeästi ajatusta väittäen, että patentit eivät ole suurimpana esteenä tuotannon kasvattamiselle. Lääketeollisuuden mielestä liike voi haitata uusien keksintöjen tekemistä.

– Patentista luopuminen on yksinkertainen, mutta väärä vastaus monimutkaiseen ongelmaan, Genevessä toimiva Kansainvälinen lääkeyritysten ja -yhdistysten liitto kommentoi ja kuvaili Yhdysvaltojen toimintaa "pettymykseksi".

Patentteja säätelevät maiden kansallisen lainsäädännön lisäksi kahdenkeskiset ja kansainväliset sopimukset. Näistä tärkein on Maailman kauppajärjestö WTO:n alainen immateriaalioikeuksia säätelevä TRIPS-sopimus.

Siihen halutaan pandemian ajaksi tehdä muutos. WTO:ssa käsitellään Intian ja Etelä-Afrikan viime vuonna tekemää poikkeuksellista esitystä, jota tukee suuri joukko kehittyviä maita. Maat vaativat, ettei useita sopimuksen kohtia tilapäisesti noudateta koronarokotteiden ja muun muassa koronalääkkeiden sekä niiden valmistuksen osalta. Näin mikä tahansa tuotantoon kykenevä maa voisi alkaa valmistaa esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta ilman yhtiöiden lupaa.

Euroopan Unioni ja Sveitsi ovat vastustaneet Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta patenteista luopumisesta.

Lue myös:

.
.