Hyppää sisältöön

SpaceX:n Starship-avaruusraketti laskeutui ensimmäistä kertaa onnistuneesti koelennon jälkeen

Aikaisemmat koelennot ovat päättyneet prototyyppien tuhoutumisiin.

SpaceX:n uuden raketin laskeutuminen onnistui ensimmäistä kertaa
SpaceX:n uuden raketin laskeutuminen onnistui ensimmäistä kertaa

Avaruusyhtiö SpaceX:n prototyyppiasteella oleva Starship-avaruusraketti on laskeutunut ensimmäistä kertaa onnistuneesti koelennon jäljiltä. Kyseessä oli yhtiön viides yritys. Aiemmat prototyypit tuhoutuivat räjähdyksissä.

Laskeutumisen jälkeen raketin alaosissa oli nähtävissä tulipalon alkua, joka suoraa lähetystä kommentoineen yhtiön edustajan mukaan on tavanomaista.

Koelennolla alus kävi 10 kilometrin korkeudessa ennen paluutaan laskeutumisalustalle.

Starship on suunniteltu uudelleen käytettäväksi avaruusalukseksi, jonka on määrä toimia Nasan seuraavien kuulentojen laskeutumismoduulina, joka vie astronautit Kuun kiertoradalta sen pinnalle.

Viidennen testilennon onnistumiselle oli asetettu paineita, sillä Nasa oli vasta äskettäin julkistanut valinneensa SpaceX:n toteuttamaan 2,9 miljardin dollarin hankkeen. Hankinta on toistaiseksi jäissä yhtiön kilpailijoiden Blue Originin ja Dyneticsin valitettua päätöksestä.

Starshipin pitkän aikavälin tavoitteena on toimia SpaceX:n aluslaivaston yleisenä työhevosena, joka pystyy kuljettamaan rahtia ja miehistöä Marsiin asti tulevaisuuden miehitettyjä tehtäviä varten.

Tulevaisuudessa SpaceX suunnittelee Starshipin toimivan yhdessä yhtiön Super Heavy -raketin kanssa 120 metrin korkuisena yhdistelmänä, joka voi kantaa kiertoradalle 100 tonnia rahtia.

SpaceX:n ja yhtiön perustajan, miljardööri Elon Muskin pitkän aikavälin tavoitteeksi on kerrottu ihmiskunnan saattaminen useamman planeetan lajiksi, jolla on pysyvä siirtokunta Marsissa.

Lisää aiheesta:

.
.