1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuulaiset käyttävät terveyspalveluja etänä eniten koko maassa: keskimäärin neljä kertaa per asukas

Etäpalveluiden suosio Kainuussa on kasvanut tänä vuonna. Syynä voi olla koronarokotusaikojen sähköinen varaus.

Koko maassa noin kolmasosa avoterveydenhuollon asioinneista toteutuu etänä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kainuulaiset ovat Suomen ahkerimpia etäpalveluiden käyttäjiä terveyspalveluissa. Asia selviää THL:n tuoreesta tilastosta. (siirryt toiseen palveluun)

Kainuun sotesta kerrotaan, että palvelut ovat uudistumassa aiempaa joustavampaan suuntaan. Perinteisen tapaamisen lisäksi monet asiat voidaan hoitaa puhelimella tai verkossa. Tämä helpottaa asiointia myös pitkien välimatkojen maakunnassa.

– Ne auttavat merkittävästi työjärjestelyitä, jolloin aikaa vapautuu vastaanottotyöhön. Kainuulaiset käyttävätkin etäasiointia jo varsin sujuvasti. Omasoten kautta hoituu useat kontaktit ilman, että tarvitsee käydä paikan päällä, kertoo terveyskeskustoiminnan vastuualuepäällikkö Arja Horto.

Koko maassa jo kolmasosa avoterveydenhuollon asioinneista toteutuu etänä. Kainuussa yhtä asukasta kohden on asioitu 3,6 kertaa etänä. Tämän vuoden alusta etäasiointi on lähtenyt vielä suurempaan kasvuun. Yksi syy on Kainuussa koronarokotusten varaaminen Omasote-palvelusta. Tammi–huhtikuun aikana kirjautumisia oli yhteensä 167 472. Kasvuvauhti tammikuusta on ollut 67 prosenttia.

Kainuun Omasoten uudistunut käyttöliittymä otetaan käyttöön kesäkuun alussa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.