1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvolan ensi vuoden talousarviosta tulossa kireä – säästöpaineet jatkuvat viime vuoden hyvästä tuloksesta huolimatta

Vuoden 2022 talousarvion raamia käsitellään ensimmäisen kerran toukokuun kaupunginhallituksessa.

Talouden sopeuttaminen jatkuu Kouvolassa myös tulevina vuosina. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolassa valmistellaan parhaillaan ensi vuoden talousarviota.

Viime vuonna kaupungin tulos oli yli 31 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Plussalle jääneeseen tulokseen vaikuttivat sekä kaupungin omat säästötoimenpiteet että valtion kunnille myöntämä koronatuki.

Kouvolalla on kuitenkin edelleen tarve sopeuttaa talouttaan, ja toimenpiteet sen eteen jatkuvat kaupungissa myös tulevina vuosina. Kaupungin mukaan viime vuosien säästöistä huolimatta myös kustannukset ovat kasvaneet, eikä resursseja voida leikata loputtomasti. Viime vuodelta jäänyt talouden puskuri ei kaupungin mukaan ole Kouvolan kokoon nähden riittävä, ja päätetyt palveluverkko- ja muut muutokset on vietävä määrätietoisesti loppuun.

– Koronamiljoonat paransivat Kouvolan kaupungin kuten monien muidenkin kuntien taloutta, mutta vain hetkellisesti. On tärkeää, että talouden sopeuttamistoimenpiteet jatkuvat niin vuonna 2021 kuin tulevinakin vuosina, ja uusia keinoja on haettava jo päätettyjen rinnalle. Samaan aikaan on kuitenkin myös pystyttävä kehittämään kaupungin toimintaa, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen saattaa kasvattaa menoja entisestään tulevaisuudessa.

Talousarvion raamia käsitellään ensimmäisen kerran toukokuun kaupunginhallituksessa. Se tarkistetaan tarvittaessa syksyllä, minkä jälkeen vuorossa ovat syksyn lautakuntakohtaiset talousarvioesitykset. Kaupunginhallitus käsittelee esityksiä marraskuussa, ja joulukuussa budjettivaltuusto päättää kaupungin taloudesta vuodelle 2022.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää aiheesta:

Kouvolan viime vuoden tulos ennakoituakin parempi – valtion koronatuet siivittivät tilinpäätöksen yli 31 miljoonaa euroa plussalle