Hyppää sisältöön

Metsähallitus ei myy tänä vuonna ulkopaikkakuntalaisille kalastuslupia Tenojoen sivujokiin – paikalliset saavat kalastaa, kunhan se ei ole lohta

Paikkakuntalaisten kalastusinto kohdistuu nyt todennäköisesti harjukseen, kun lohenpyynti on kielletty. Metsähallitus eväsi ulkopaikkakuntalaisten kalastusluvat harjuskannan suojelemiseksi.

Tenon sivujokien kalastuskielto koskee ainoastaan ulkopaikkakuntalaisia. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Metsähallitus ei myy tänä vuonna ulkopaikkakuntalaisille kalastuslupia Tenojoen sivujokiin. Asetus koskee Vetsijokea ja Utsjokea. Tavallisesti lupia on myyty ulkopaikkakuntalaisille joitakin satoja.

Kuntalaiset voivat edelleen kalastaa niin sanotulla kuntalaisen jokiluvalla kalastuslain mukaisesti muita kaloja kuin lohta.

Ulkopaikkakuntalaisten kalastusluvat haluttiin tänä vuonna evätä siksi, että muun muassa harjuksen pyynti todennäköisesti lisääntyy nyt, kun lohenkalastus Tenojoen pääuomassa ja sivujoilla kiellettiin.

– Koemme, että Metsähallituksen on vastuullista pidättäytyä kalastuslupien myynnistä, koska kuntalaisten pyyntipaine tulee nyt todennäköisesti kohdistumaan erityisesti harjukseen, sanoo Metsähallituksen erätalouspäällikkö Pirjo Ilvesviita tiedotteessa.

Lohenpyynti on kielletty kokonaan tulevalla kalastuskaudella, sillä lohikantoja halutaan suojella sekä Suomessa että Norjassa. Muiden kalojen kuten harjuksen pyyntimahdollisuuksia puolestaan lisätään Tenon pääuomassa.

Tenon sivujokien harjuskannat eivät ole yhtä vahvoja kuin Tenon pääuomassa. Metsähallituksen mukaan se haluaa turvata sivujokien harjuskannan, mutta samaan aikaan antaa paikallisille ihmisille mahdollisuuden kalastaa harjusta, kun lohta ei voi tulevana kesänä kalastaa.