Hyppää sisältöön

Estonian pelastustöissä auttanut Mi8-helikopteri pelastettiin romutustuomiolta – pieni yhdistys neuvotteli aluksen kaikkien nähtäville

Venäläisvalmisteisen kopterin saaminen Hämeenlinnaan oli yli kahden vuoden projekti. Paikallinen perinneyhdistys neuvotteli Puolustusvoimien kanssa aluksen huostaansa. Katso videolta, kun kopteri nostetaan kauppakeskuksen pihalle.

Mi-8-helikopteri saapui Tuulosen kauppakeskuksen pihaan.
Estonian pelastustöihin osallistunut Mi-8 saapui kauppakeskus Tuulosen pihalle Hämeenlinnaan keskiviikkona. Kopterin nostaminen lavetilta oli tarkka operaatioa. Kuvaus ja leikkaus: Dani Branthin / Yle

Estonian pelastustöihin osallistunut keskiraskas helikopteri Mi-8 on siirretty kauppakeskus Tuulosen pihalle Hämeenlinnaan.

Yle kertoi viime perjantaina, että helikopteri saa uuden kodin 5. toukokuuta kauppakeskuksen pihalta. Tämän jutun videosta näet, miten aluksen nostotyöt sujuivat.

Venäläisvalmisteisen kopterin saaminen kaikkien nähtäville oli yli kahden vuoden projekti. Se oli aiemmin säilytyksessä Päijät-Hämeen ilmailumuseon pihalla.

– Kopteri oli määrätty romutettavaksi, mutta neuvottelimme Ilmailumuseoyhdistyksen kanssa, että Puolustusvoimat luovuttaa sen meille, kertoo Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa.

Koneen tuloa valmisteltiin yhteistyössä Ilmailumuseoyhdistyksen, Puolustusvoimien, Utin Ilmakillan sekä useiden hämeenlinnalaisten yritysten kanssa. Kuva: Kimmo Salomaa

Helikopteri oli aikoinaan myös valtionjohdon käytössä. Se palveli vuosina 1978–2007 Puolustusvoimien kuljetusten lisäksi valtiojohdon kuljetuksissa. Presidenteistä sillä matkustivat Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen.

Näyttelypäivinä kiinnostuneet pääsevät myös käymään ehostetun helikopterin sisällä.

Mi8 on jo kolmas ilma-alus kauppakeskus Tuulosen pihassa. Kopterin lisäksi katseita kerää kaksi hävittäjää: Mig-21 ja Saab Draken. Sisältä näyttelytiloista löytyy kuuluisa Hanssin-Jukka lentokone.

Yhdistyksen kiikarissa ei tällä hetkellä ole uusia koneita, mutta katse on jo tulevaisuudessa.

– Ehkä pääsemme aikanaan, kun hornetit poistuvat käytöstä, sellaiseen käsiksi, Salomaa kertoo.