Hyppää sisältöön

Englannin ja Ranskan kalastuskiista ylikierroksilla – Ranska uhkasi katkaista Jerseyn sähköt ja Britannia lähetti partioveneitä kalastajien laineille

Kymmenet ranskalaiset kalastusalukset ovat tukkineet St. Helierin sataman Jerseyn saarella. Kalastajat kapinoivat kalastusoikeuksien kaventamista vastaan. Kiista juontaa juurensa brexitin jälkeisistä EU:n ja Britannian kauppaneuvotteluista.

Ranskan ja Britannian kalastuskiista kärjistyi
Ranskan ja Britannian kalastuskiista kärjistyi

Britannian ja Ranskan kalastuskiista on saanut uusia kierroksia Jerseyn saaren rannoilla. Jersey on Englannin kanaalissa sijaitseva itsehallinnollinen saari, joka kuuluu Britannialle.

Ranskalaiset kalastajat ovat jo kahden viikon ajan valittaneet sitä, että heiltä viedään kalastusoikeuksia Britannian aluevesillä. Saaliit vähenevät ja ansiot kutistuvat.

Kymmenet ranskalaiset kalastaja-alukset riensivät torstaina aamutuimaan St. Helierin satama-alueelle Jerseyn rannalla osoittamaan mieltään. Kalastajat toteuttivat aiemmin esittämänsä uhkauksen estää liikennettä St. Helierin satamaan.

Britannian hallitus jyrähti keskiviikkona ja sanoi "sataman tukkimisen olevan epäoikeudenmukainen ja liioiteltu toimenpide."

Partioveneitä kalastusalusten sekaan

Britannia puolestaan antoi keskiviikkona käskyn kahdelle laivaston partioveneelle mennä Jerseyn aluevesille suojelemaan omia kalastajiaan.

Partioveneet Tamar ja Severn ovat aseistettuja. Kannella on sekä tykki että konekivääri.

Partiovene HMS Tamar saapui toukokuussa Jerseyn edustalle "suojaamaan" paikallisia kalastajia. Aluksen kuva on heinäkuulta 2020. Kuva: Neil Watkin / AOP

Kalastus oli myös yksi pitkään takunneiden brexitin jälkeisten EU:n ja Britannian kauppaneuvotteluiden keskeisistä kiistoista.

Ranska on uhannut kalastuskiistan vuoksi jopa katkaista sähkötoimitukset Jerseyn saarelle.

95 prosenttia Jerseyn sähkövoimasta tulee merenalaisilla kaapeleilla Ranskasta, jonka rannikolle saarelta on matkaa reilut 20 kilometriä. Brittein saarille Jerseystä on lähes 140 kilometriä.

Ranskalaiskalastajia pännii erityisesti se, etteivät he ole saaneet tarpeeksi lupia kalastaa Jerseyn lähivesillä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Ranskalaisten mielestä heiltä viedään kalastusoikeuksia

Ranskalaiskalastajat ovat huiolissaan siitä, etteivät he ole saaneet entiseen tapaan kalastusoikeuksia Jerseyn saaren vesillä.

Jerseyn aluevesillä kalastamisen lupakäytännöt ovat muuttuneet brexitin myötä. Kymmenille ranskalaisille kalastajaveneille on asetettu uusia ehtoja kalastuslupien saamiseksi.

Useat pitkään Jerseyn vesillä seilanneet kalastajat on muun muassa pantu todistamaan se, että saaliit Jerseyn aluevesiltä ovat olleet vuosia merkittävä osa heidän elantoaan.

Ranskalaisten kalastusoikeuksia on rajoitettu myös siten, että ennen 40 päivää vuodessa kampasimpukoita ja kuningaskotiloita kalastaneen venekunnan saavat jatkossa kalastaa enää puolitoista viikkoa ja pelkkää kampasimpukkaa.

The Financial Times -lehden siteeraama Jerseyn ulkosuhteiden ministeri Ian Gorst sanoo saaren toimivan EU:n ja Britannian sopimusten pohjalta.

– Tilanne on uusi ja kestää oman aikansa sopeutua siihen. Jos ranskalaiset kalastajat antavat uusia todisteita, niin me muutamme lupia uusien todisteiden mukaan, ministeri Ian Gorst sanoo.

St. Helierin satamakaupunki on kalastuskiistan polttopisteessä. Ranskalaiskalastajat saartavat ja Ranska uhkaa katkaista saarelta sähköt. Arkistokuva kaupungista marraskuulta 2017. Kuva: Oli Scarff / AFP

Ranskan käsi sähkökatkaisijalla

Ranskan merenkulkuministeri Annick Girardin sanoi inhoavansa Jerseyn saaren päättäjien uusia tulkintoja, koska "ne on tehty yksipuolisesti ja selittämättä".

– Ryhdymme vastatoimiin. Muistutan, että sähköt Jerseyn saarelle siirtyvät merikaapelin kautta, ministeri Annick Girardin uhkasi The Financial Timesin mukaan.

Britannian hallitus tukee kiistassa Jerseyn linjauksia. Brittihallituksen mukaan Ranskan esittämät uhkaukset ovat "mahdottomia hyväksyä ja täysin kohtuuttomia".

Lue lisää:

.
.