Hyppää sisältöön

Ronja, 7, on kahdesti lahjoittanut pitkät hiuksensa peruukkien raaka-aineeksi – “Musta tuntuu hyvälle, kun muilla on hauskaa ja hyvä mieli”

Suomalaiset voivat lahjoittaa hiuksia Britanniassa toimivalle järjestölle, joka tekee peruukkeja lapsille. Kiinnostus hyväntekeväisyyteen alkoi lisääntyä muutama vuosi sitten, mutta koronapandemia katkaisi lahjoitusten vastaanoton kuukausiksi.

Ensimmäisen kerran Ronja lahjoitti hiuksia jo 3,5-vuotiaana. Silloin yksi neljästä leikatusta letistä jätettiin muistoksi, loput lahjoitettiin. Kuva: Heidi Lehto

Ronja Lehto, 7, on käynyt kampaajalla 8 kuukauden ikäisestä saakka. Hänellä on vahva hiuslaatu ja hiukset vielä kasvavat nopeasti.

Ronjan kuultua, että letit voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, ei upeiden hiusten leikkaaminen mietityttänyt.

Äiti Heidi Lehto pitää Ronjan hiuksia myös siitä ihanina, että ne eivät takkuunnu.

– Kampaaja on sanonut, ettei hän ole moneen kymmeneen vuoteen nähnyt sellaista hiuslaatua kuin Ronjalla. Se on peruukkeihin todella hyvää materiaalia, sanoo Heidi Lehto.

Suomalaiset ovat lahjoittaneet hiuksia Britanniassa toimivalle hyväntekeväisyysjärjestölle Little Princess Trustille. Se tekee peruukkeja sairauden vuoksi hiuksensa menettäneille lapsille ja nuorille.

Eskari-ikäisenä Ronja halusi polkkatukan. Kuva: Heidi Lehto

Koronapandemia katkaisi lahjoitusten vastaanoton, mutta huhtikuussa järjestö alkoi taas ottaa hiuksia vastaan.

Ennen koronaa kiinnostus hiusten lahjoittamiseen kasvoi Suomessa selvästi.

Ensimmäinen lahjoitus jo ihan pienenä

Hetken mielijohteesta Ronjan pitkää tukkaa ei kuitenkaan ole pätkäisty. Heidi Lehto noudatti Ronjan kanssa samaa sääntöä kuin hänen oma äitinsä aikoinaan.

– Kun hiusten leikkaaminen tuli puheeksi, päivä merkittiin kalenteriin. Jos vielä kuukauden päästä oli samaa mieltä, sitten hiukset voitiin leikata.

Ronja halusi 3,5-vuotiaana lyhyet hiukset. Kuva: Heidi Lehto

Äiti kyseli Ronjalta monta kertaa kuukauden aikana, onko hän ihan tosissaan leikkaamassa hiukset ja korosti, että pakko ei ole leikata.

Sama on toistunut karstulalaisessa Lehdon perheessä jo kahdesti, sillä Ronja lahjoitti ensimmäisen kerran hiuksiaan hyväntekeväisyyteen jo 3,5-vuotiaana.

Ronja kasvanut toisten auttamiseen

Ronja lahjoitti hiuksensa Iso-Britanniassa toimivalle Little Princess Trustille, joka tekee lahjoitushiuksista aitohiusperuukkeja ja lahjoittaa niitä hiuksensa sairauden vuoksi omat hiuksensa menettäneille lapsille ja nuorille.

– Minusta tuntuu hyvälle, kun muilla on hauskaa ja hyvä mieli, perustelee Ronja lahjoituspäätöstään.

Vakava sairastuminen koskettaa myös Ronjan perhettä. Heidi-äiti on odottanut uutta munuaista 3,5 vuotta. Koko sen ajan hän on puhdistanut elimistöään kuona-aineista niin sanotulla vatsakalvodialyysilla kotona.

Jo ennen omaa sairastumistaan Heidi Lehto on perheensä kanssa halunnut auttaa muita ihmisiä.

– Olen myös ottanut Ronjaa moniin paikkoihin mukaan ja hän on oppinut, että muita voi auttaa. Ronja käy esimerkiksi kävelyttämässä yhtä tuttavan koiraa.

Ajatus lahjoittamiseen perheystävältä

Hiusten lahjoittaminen tuli Lehdon perheen keskusteluihin Heidi Lehdon ystävän Saara Pohjosen kautta. Pohjonen lahjoitti oman pitkän lettinsä kolme vuotta sitten.

Pohjonen kertoo, että Ronjan tavoin myös hänellä on nopeasti kasvavat, vahvat hiukset.

– Minusta se on ajatuksena kauhea, että lapset menettävät sairauden takia hiuksensa. Minä taas en osaa arvostaa pitkiä hiuksia, niin ajattelin, että voisin hyvin ne lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Saara Pohjonen lahjoitti pitkän ja paksun letin. Kuva: Saara Pohjosen kotialbumi

Vaikka seinäjokelainen Pohjonen ei ole oikein koskaan pitänyt pitkistä hiuksista, hänkin harkitsi leikkaamista tarkkaan – ja pitkään.

– Varmaan siinä yli vuosi meni, kun pohdin ja valmistelin asiaa.

Pitkät hiukset ovat myös käytännön syistä hankalat. Pyörätuolia käyttävä Pohjonen tarvitsee apua niiden harjaamiseen.

– Viihdyn paljon paremmin sellaisissa hiuksissa, joiden kampaus on valmis, kun itse ne kampaan.

Pohjosen tavoitteena on, että hän jaksaisi kasvattaa hiukset uudelleen pitkiksi, että hän voisi tehdä uuden lahjoituksen.

Leikkaamista helpottaa, kun hius ei mene roskiin

Hiuslahjoituksia on Suomessa kerännyt esimerkiksi kampaamoketju Hius.

Parturi-kampaaja Asta Virtanen Jyväskylästä kertoo, että hiusten lahjoittamisen suosio on kasvanut viime vuosina.

– Koronavuonna lahjoituksia on tullut vain vähän, ovathan ihmiset käyneet muutenkin kampaajalla tavallista vähemmän. Ennen koronaa lahjoituksia tuli useita joka kuukausi, sanoo Virtanen.

Virtasen mukaan monelle asiakkaalle päätös leikata pitkät hiukset lyhyiksi helpottuu, kun leikattava hius ei mene hukkaan.

Helsinkiläinen Hiusextra Heinilä oli muutama vuosi sitten mukana keräämässä lahjoitushiuksia. Parturi-kampaaja Johanna Niskanen kertoo, että hiuksia lahjoittivat silloin jopa sadat ihmiset ympäri Suomea.

– Meidän kampanjamme päättyi jo vuonna 2019, mutta meille lähetetään edelleen silloin tällöin hiuksia.

Suomessa ei Niskasen mukaan ainakaan tällä hetkellä ole peruukkien valmistusta kotimaisesta hiuksesta.

Aidoista hiuksista tehtävän peruukin valmistaminen on Niskasen mukaan hidasta, koska jokainen hius ommellaan peruukin pohjaan. Hiuksia myös tarvitaan paljon, eivätkä välttämättä yhden ihmisen lahjoittamat hiukset riitä.

Aitohiusperuukin hinta keskimäärin on noin 1 000–3 000 euroa. Hiuspituus vaikuttaa peruukin hintaan.

Yksi letti jäi muistoksi

Ronja on kertonut hiusten lahjoittamisesta esikoulukavereilleen. Kavereiden kanssa keskusteluissa päällimmäiseksi jäi kuitenkin uusi kampaus.

– Kun menin eskariin, niin yksi kaveri oli ihmetellyt, että kuka tuo on. Toinen kaveri oli ihmetellyt, etkö nyt Ronjaa tunne.

Kun Ronjan hiukset leikattiin ensimmäisen kerran, lettejä tuli neljä. Niistä yksi jätettiin muistoksi.

Letti on välillä mukana kun Ronja leikkii – esimerkiksi hiusten lahjoittamista.

.
.