1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kulttuurialan ahdinko ei lannista alan opiskelijoita – "Kyllä ihmiset keksivät keinoja, miten tätä alaa saadaan nousemaan"

Kulttuurialan koulutusohjelma Ammattiopisto Lappiassa on vetänyt hakijoita vähintään entiseen tapaan koronasta huolimatta.

Korona on lisännyt kiinnostusta musiikin opiskeluun.
Korona on lisännyt kiinnostusta musiikin opiskeluun.

Koronapandemia ei ole vaikuttanut opiskelijoiden halukkuuteen hakeutua kulttuurialan opintoihin Ammattiopisto Lappiassa. Pandemia on heikentänyt etenkin muusikoiden toimeentuloa, kun keikkoja ja konsertteja ei ole voitu järjestää.

Lappiassa kulttuurialan koulutusohjelmissa hakijamäärä säilyi kulttuurialan ahdingosta huolimatta tänä vuonna ennallaan tai jopa kasvoi hiukan aiemmasta.

Myös Torniossa parhaillaan kulttuurialaa opiskelevilla riittää uskoa alan tulevaisuuteen.

– Kyllä se on pakko uskoa, että tämä tilanne tästä helpottaa ja ala tästä vielä nousee varsinkin, kun nyt on alettu puhumaan oikein kovaan ääneen, että kulttuuriala on vaikeassa paikassa tällä hetkellä. Uskon, että ei sitä työtä turhaan tehdä, että sitä nostetaan puheenaiheeksi, sanoo ammattiopisto Lappiassa media-alaa opiskeleva Milla Nikula.

Lappiassa opiskelevat Milla Nikula (vas), Essi Turunen ja Tommi Tenhunen. Kuva: Laura Valta / Yle

– Kyllä me noustaan täältä ja kun se on jo keskustelussa, niin kyllä minusta tuntuu, että asialle aletaan pikkuhiljaa tekemään jotakin ja keksimään uusia ratkaisuita, miten meidän alaa voidaan toteuttaa. Nytkin, jos emme pääse live-keikoille, niin teemme striimejä. Kyllä ihmiset keksivät keinoja, miten tätä alaa saadaan nousemaan, sanoo toiveikkaana Lappian muusikko-opiskelija Essi Turunen.

Koko ammattiopisto Lappian hakijamäärät nousivat keväällä lähes kymmenellä prosentilla. Myös ulkomaalaisia hakijoita oli tänä vuonna aiempaa enemmän. Heidän pääsyään opintojen pariin vaikeuttavat matkustusrajoitukset, jotka voivat estää pääsykokeisiin osallistumisen.

Rovalan musiikkilinjalla juhlavuosi

Rovaniemen Rovalan opiston musiikkilinjalla on voinut opiskella musiikkia jo vuosikymmenten ajan. Opinnoissa on nyt 30-vuotisjuhla.

Vuoden tai kahden mittaisella musiikkilinjalla opiskelleet viettivät keskiviikkona päättäjäisiä. Päivä on opiskelijoille tärkeä ja musiikkilinjan vastaavalle opettajalle Vesa Norvannolle myös hitusen haikea.

– Tottakai, kun osan kanssa on touhuttu vuosikausia. Mutta näin se menee, Norvanto sanoo.

Vesa Norvanto vetää Rovalan opiston musiikkilinjaa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Norvanto on luopumisen tuskasta huolimatta iloinen siitä, että hän on nähnyt opiskelijoidensa edistymisen keikkojen ja esiintymisten myötä. Moni opiskelijoista jatkaa Rovalasta konservatorioon tai ammattikorkeakouluun.

Opiskelija Ellinoora Ekholm kiittelee Rovalan musiikkilinjan ilmapiiriä. Hänen instrumenttinsa on päättäjäisissä laulu.

– Täällä on ollut todella, todella mukava opiskella, hän sanoo.

Tulevaisuus muusikkona ei ole Ekholmille vielä ihan selvä, vaikka musiikki valintana onkin, ja on ollut jo pitkään.

– Haluaisin tehdä musiikkia tai säveltää, mutta en ole ihan varma vielä, mitä haluan tehdä. Sen tiedän, että musiikki tulee olemaan koko elämäni ajan minulle todella tärkeä asia. Se on ollut sitä jo pikkulikasta asti, Ekholm sanoo.

Jenni Toivanen opiskeli basson soittoa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Aiemmin paljon keikkoja

Entä millaista opiskelu musiikkilinjalla ihan konkreettisesti on? Musiikkilinjan vastaava opettaja Vesa Norvanto sanoo, että musiikkia tehdään aamupäivästä myöhäiseen iltapäivään.

– Keikkoja olisi normaalisti paljon, mutta nyt tilanne on tietenkin toinen. Päivään kuuluu henkilökohtaista opetusta, musabisnestä, teoria-aineita... Soittamista on tietenkin tosi paljon, sillä linja on bändivetoinen. Saatamme soittaa neljäkin tuntia päivässä.

Linjalle voi Norvannon mukaan hakea matalalla kynnyksellä. Valmis muusikko ei tarvitse olla.

– Sekaan sopii, ja toisaalta siinä sitä oppii soittamaan ja laulamaan, kun tekee, hän sanoo.

Kiinnostus opintoja kohtaan on säilynyt, vaikka korona onkin kurittanut musiikkialaa.

– Soittajia ja tarinankertojia tarvitaan aina.

Markku Ollilan instrumentti Rovalan opistossa oli rummut. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.