1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutiaiset

Puutiaishavaintoja kerätään jatkossa nettipalvelun kautta – verenimijä on levinnyt viime vuosina yhä laajemmalle

Punkkilive.fi-palvelussa ihmiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintonsa tuoreeltaan ulkona liikkuessaan. Palvelusta voi tarkastaa myös paikallisen puutiaistilanteen havaintoilmoitusten perusteella.

Puutiaiset
Borrelioosia levittävä puutiainen koeputkessa.
Yhtenä syynä puutiaisten levinneisyyteen pidetään ilmaston lämpenemistä. Kuvituskuva.MOT, Yle

Puutiaisten levinneisyyttä selvitetään kansalaistutkimuksella. Turun yliopisto ja lääkeyhtiö Pfizer keräävät kansalaisten punkkihavaintoja Punkkilive.fi-palvelun kautta.

Palveluun voi ilmoittaa puutiaishavaintojaan. Palvelusta voi myös katsoa paikallisen tilanteen puutiaisten esiintyvyydestä havaintoilmoitusten perusteella.

– Punkkiliveen kerätään havaintoja myös tulevina kesinä, ja palvelu toimii paitsi hyvänä datalähteenä yliopistolle myös tarpeellisena työkaluna kenelle tahansa, joka pohtii tiettyjen alueiden puutiaisesiintyvyyttä, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari Sääksjärvi sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Puutiaiset ovat levinneet viime vuosina yhä laajemmalle alueelle Suomessa. Vanhojen tunnettujen puutiaisalueiden ohelle on syntynyt uusia riskialueita, joilla ihmiset eivät välttämättä tiedä riskiä olevan.

Esimerkiksi Suomen suurimpien kaupunkien viheralueilta on viime vuosina löydetty elinvoimaisia puutiaispopulaatioita.

– Yhtenä syynä puutiaisten leviämiseen uskomme olevan ilmaston lämpenemisen. On huomattu, että sekä Suomessa että maailmalla puutiaisia tavataan yhä pohjoisemmassa ja toisaalta vakiintuneilla esiintymisalueilla yhä aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä, kertoo Turun yliopiston puutiaistutkija Jani Sormunen.

Lisää aiheesta:

Punkkeja näkyy jo Kainuussakin: lemmikiltä kannattaa tarkastaa ulkoilun jälkeen muun muassa kainalot, korvat ja kaula

Punkkimäärät kasvaneet Suomessa – puutiaisaivokuumetta todettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon