1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

EU valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista – USA kannattaa niistä luopumista

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen avaa oven keskusteluille koronarokotteista. Lääketeollisuuden suuryhtiöt ovat vastustaneet kiihkeästi ajatusta patenteista luopumisesta.

Koronarokote
Närbild på Ursula von der Leyen.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.EPA-EFE

Euroopan unioni on valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista luopumisesta, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstaina.

Yhdysvallat kertoi eilen keskiviikkona kannattavansa patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön.

– EU on valmis keskustelemaan kaikista ehdotuksista, joilla kriisiä voidaan hoitaa tehokkaasti ja käytännöllisesti, von der Leyen sanoi puheessaan Euroopan yliopistoinstituutissa Firenzessä.

– Siksi olemme valmiita keskustelemaan siitä, miten Yhdysvaltojen ehdotus covid-19-rokotteiden patenteista luopumisesta auttaisi saavuttamaan sen päämäärän.

Eurooppa vienyt 200 miljoonaa rokoteannosta

Von der Leyen korosti, kuinka paljon EU:sta on viety rokotteita muualle, kritisoiden samalla epäsuorasti Yhdysvaltoja ja Britanniaa. Yli 200 miljoonaa Euroopassa tuotettua rokoteannosta on mennyt vientiin.

– Eurooppa on ainoa demokraattinen alue maailmassa, joka vie rokotteita ulos laajamittaisesti, von der Leyen sanoi.

Rokotteiden valmistaminen on muutamien lääkeyhtiöiden käsissä. Ne voivat käytännössä päättää, kuka rokotteita valmistaa, ja määritellä hinnan, jolla niitä myydään. Lääketeollisuuden suuryhtiöt ovatkin vastustaneet kiihkeästi ajatusta patenteista luopumisesta.

Etelä-Afrikan ja Intian aloite

Patenteista luopumista ehdottivat alun perin Etelä-Afrikka ja Intia Maailman kauppajärjestön (WTO) kokouksessa lokakuussa. Se sai laajaa kannatusta kehittyviltä mailta, jotka uskovat, että se on ainoa tapa rokotteiden saatavuuden lisäämiseksi.

WTO:n alainen TRIPS-sopimus on tärkein patentteja säätelevä kansainvälinen sopimus.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan huhtikuussa 700 miljoonasta maailmanlaajuisesti annetusta rokotteesta, vain 0,2 prosenttia oli päätynyt pienituloisiin maihin.

Euroopan unioni, kuten Britannia ja Sveitsikin, on tähän mennessä vastustanut koronarokotteiden patenteista luopumisesta. Suurien rokotevalmistajamaiden mielestä patenteista luopuminen heikentäisi yhtiöiden halua kehittää rokotteita ennätysvauhdissa seuraavaa pandemiaa vastaan. Patenteista lupuminen ei myöskään välittömästi ratkaisisi tuotantokapasiteetin ongelmia.

Lue lisää:

USA kannattaa koronarokotepatenteista luopumista – WHO kiittelee

Rikkaiden ja köyhien maiden rokotustahdin välille on revennyt kuilu, ja osasyynä ovat patentit – professori ennakoi muutoksia keskittyneelle lääkealalle

Lähteet: Reuters, AFP, STT