Hyppää sisältöön

Saimaan verkkokalastuskielto ei jatku heinäkuulle – ministerit joutuivat äänestämään asiasta

Valtioneuvoston asetuksen mukaan rajoitusaika säilyy ennallaan kesäkuun loppuun. Rajoitusaluetta laajennetaan aiemmasta jonkin verran, koska norppa on levinnyt uusille alueille Saimaalla.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen Saimaan kalastusrajoituksista seuraavaksi viideksi vuodeksi. Uusi asetus tulee voimaan lauantaina 8. toukokuuta.

Asetuksen mukaan verkkokalastus kielletään kokonaan Saimaan kalastusrajoitusalueella huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkkojen kalastuskielto päättyy 20. kesäkuuta.

Muikkuverkot olivat aikaisemmin sallittuja koko verkkokalastuskiellon ajan.

Verkkojen madaltaminen pystylangoilla eli niin sanottu puohteutus kielletään ja kalastajien pitää jatkossa ankkuroida verkot avovesiaikana. Näin pyritään vähentämään saimaannorppien tarttumista verkkoihin.

Ammattikalastajien käyttämät pakoaukolliset rysät ovat tietyin edellytyksin sallittuja. Riimuverkkojen ja vahvalankaisten verkkojen käyttö on kielletty ympäri vuoden kuten tähänkin asti.

Katiskojen ja rysien tulee jatkossakin olla rakenteeltaan norppaturvallisia.

Norppaturvallinen Saimaa-katiska. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Suojelualuetta laajennetaan 2 800 neliökilometriin. Rajoitukset kattavat jatkossa yli puolet Saimaasta ja ulottuvat nyt muun muassa Puruveden eteläosiin, Rantasalmen ja Joroisten Haapaselälle, Luonterin ja Lietveden välille Hepovirtaan, Kuparonvirtaan ja Linnunpäänselälle, sekä Paasselän eteläosiin.

Saimaannorppa on levittäytynyt edellä mainituille alueille viimeisen viiden vuoden aikana.

Asetuksesta jouduttiin äänestämään

Valtioneuvosto joutui äänestämään asetuksen hyväksymisestä. Vastaehdotuksessa verkkokalastuskieltoa olisi jatkettu heinäkuun puoliväliin ja myös muikkuverkkokielto olisi jatkunut pidempään.

Asetusta kannattivat kaikki muut ministerit paitsi Krista Mikkonen (vihr.) ja Jussi Saramo (vas.).

Vihreät on vaatinut, että verkkokalastuskieltoa jatketaan heinäkuulle kuuttien suojelemiseksi.

– Varsinkin heinäkuun alku on kasvaville kuuteille erityisen vaarallinen. Vuonna 2019 heinäkuun kolmena ensimmäisenä päivänä verkkoihin kuoli neljä norppaa, kommentoi ympäristöministeri Krista Mikkonen Ylelle huhtikuussa.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen äänesti asetusta vastaan. Vihreät vaati verkkokalastusrajoituksen jatkamista heinäkuulle. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

WWF, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Saimaan Norppaklubi ja Itä-Suomen yliopisto ovat esittäneet verkkokalastuksen täyskieltoa heinäkuun loppuun saakka.

Vaikka tämä ei toteutunut, niin WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvasen mukaan muikkuverkkojen kieltäminen on selkeä parannus aiempaan asetukseen verrattuna.

– Kyllä tämän kanssa voi elää. Tietenkin on olemassa suuri riski, että kuutteja jää heinäkuussa verkkoihin. Jokainen menetetty kuutti merkitsee suojelutyön hukkaan heittämistä. Joka tapauksessa on tärkeää, että meillä on nyt asetus, joka turvaa yhtenäisen alueen.

Asetuksen liitteenä valtioneuvosto lausuu, että ellei norppakanta kehity oletetun mukaisesti, niin rajoituksia ja kalastusvälineitä tarkastellaan uudelleen viimeistään lokakuussa 2022.

– Valtioneuvosto sitoutuu tiedottamaan kalastajille verkkokalastuksen vaarallisuudesta saimaannorpille heinäkuussa, sanoo asetuksen esittelijä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Asetuksen verkkokalastusrajoituksesta esitteli Valtioneuvostossa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Kalastajat pääosin tyytyväisiä asetukseen

Edellinen asetus verkkokalastusrajoituksista umpeutui jo huhtikuun puolivälissä. Siitä lähtien norppaa on suojeltu osakaskuntien tekemillä rajoituspäätöksillä.

Osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen tekemät sopimukset ovat kattaneet noin 90 prosenttia asetuksen alueesta.

Etelä-Savon kalatalouskeskuksen asiantuntija Harry Härkösen mukaan heinäkuu oli kalastajille kynnyskysymys. Hän iloitsee siitä, ettei rajoitusaikaa jatkettu.

– Muikkuverkkojen suhteen olisi toivottu, ettei rajoitusta olisi tullut. Muikkuverkot on Saimaalla tärkeä kalastusmuoto. Hyvää on se, että jo juhannusmuikut pääsee Saimaalla pyytämään.

Härkönen arvioi, että verkkojen ankkurointi vähentää norppien jäämistä pyydyksiin ainakin jonkin verran. Kun verkko kiinnitetään painoilla kummastakin päästä, niin verkko pysyy kireällä eikä kierry norpan ympärille, jos se päättää mennä verkosta läpi.

Ankkurointivaatimus koskee vain avovesikautta.

– Talvella tämä ei ole ongelma, koska verkot lasketaan jään alle ja ne ovat automaattisesti ankkuroituja, Härkönen sanoo.

.
.