Hyppää sisältöön

Kylmät säät hillitsevät lintujen kevätmuuttohaluja – Rovaniemellä on silti nähty jo kuoveja ja valkovikloja

Lapissa on tehty tälle keväälle jo useita kymmeniä muuttolintuhavaintoja. Yöpakkaset ja voimakkaat pohjoistuulet ovat hillinneet etenkin hyönteissyöjien muuttohaluja.

Joutsen on yksi odotetuimpia muuttolintuja Lapissa. Ensimmäinen tämän kevään joutsenhavainto tehtiin Enontekiöllä 12.3. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Huono muuttosää on hillinnyt tänä keväänä hyönteissyöjien saapumista Suomeen. Kylmät yöt ja voimakkaat pohjoisenpuoleiset tuulet ovat vaikuttaneet siihen, että monet Afrikassa talvehtivat ja Suomessa yleiset pesimälajit odottelevat edelleen muuttomatkaansa Eurooppaan ja Suomeen.

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun)kootaan kaiken aikaa havaintoja Lappiin saapuvista muuttolinnuista.

Kevään ensimmäisestä peiposta tehtiin havainto Ranuan Saariharjulla jo 27.3. Vappupäivänä Rovaniemen Koskenkylässä tavattiin pajulintu.

Lapin ensimmäinen västäräkkihavainto tehtiin puolestaan 5.4. Kemijärven Juujärvellä.

Kemijärvellä on tavattu toukokuussa myös ruskosuohaukka ja lapasorsa, Sodankylässä pohjantikka ja Pellossa lyhytnokkahanhi. Rovaniemellä on havaittu tälle keväälle jo kuoveja sekä metsä- ja valkovikloja.

BirdLife Suomen mukaan huhtikuussa havaittiin poikkeuksellisen vähän pääskyjä, pajulintuja ja kirjosieppoja. Niiden määrä on tällä hetkellä pienempi kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana.

Tiira-lintutietopalveluun kirjattujen havaintojen mukaan tervapääskyä ei ole havaittu Suomessa vielä lainkaan ja satakielestä ja ruokokerttusesta on ilmoitettu vasta yksi havainto.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu