1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen tanssit

Video: Näin vanhojen tanssit sujuivat poikkeusaikana – korona ei himmentänyt pukuloistoa

Vanhojen tanssit päästiin pyörähtelemään torstaina Tammerkosken lukiossa Tampereella. Rajoitukset estivät vanhempien pääsyn katsomoon ja aivan kaikkia perinteisiä tanssikuvioita ei voitu ottaa ohjelmaan.

Vanhojen tanssit
Tamperelaislukiolaiset juhlivat vanhojentansseja toukokuussa
Tamperelaislukiolaiset juhlivat vanhojentansseja toukokuussa

Tammerkosken lukion aulassa Tampereella raikaa valssi.

Alkuvuodesta vanhojen tanssien järjestäminen oli koronatilanteen vuoksi vielä todella epävarmaa. Tuolloin Tampereella tehtiin päätös siirtää tanssit toukokuulle. Nyt, pari minuuttia ennen tanssien alkua, Netta Markkulan ja Oona Kokon kasvoilta paistaa huojennuksen sekainen jännitys.

Nuoret esittelevät satiinisia pukujaan, jotka on tuunattu persoonallisiksi. Yksityiskohtia on ollut aikaa hioa.

–Hyvin perinteiseen tapaan tanssitaan. Ainoastaan parinvaihtotansseja ei ole, mutta se ei vaikuta tunnelmaan, Markkula vakuuttaa.

Helpotus näkyy myös opettaja Jaana Marttilan kasvoilta.

– Kyllä odotus kannatti. Nuoret nauttivat, eivätkä murehdi sitä, että nyt tämä järjestetään vähän eri tavalla kuin yleensä.

Tampereella ei yhteistä vanhojenpäivää

Vanhat on Tammerkosken lukiossa jaettu kahteen ryhmään, joista kumpikin tanssii sekä aamulla että illalla. Aamun tansseissa yleisöön pääsevät ensimmäisen vuoden opiskelijat ja henkilökunta.

Vanhojen tanssien pääesiintyjät on jaettu kahteen kerrokseen ja katsojat eli muut oppilaat istuvat sivuilla. Koronarajoitukset estävät vanhempien ja muiden läheisten pääsyn katsomoon.

– Tansseja on harjoiteltu jo marraskuusta lähtien. Niiden siirtäminen esimerkiksi syksyyn ei meidän mielestämme kannata, koska silloin näillä opiskelijoilla on jo abivuosi ja uudet kujeet, sanoo rehtori Matti Hännikäinen.

Illan esitykset tallennetaan niin, että vanhemmatkin saavat ne katsoa.

– Kuvaukseen on panostettu tänä vuonna erityisesti. Kaiken pitäisi olla viimeisen päälle, Jaana Marttila sanoo.

Koronatilanteen vuoksi koulut joutuivat siirtämään lukion toisen vuoden opiskelijoiden juhlat normaalipaikaltaan helmikuulta eteenpäin. Yhteistä vanhojenpäivää ei Tampereella ole, osa kouluista juhlii kesäkuussa viimeisellä kouluviikolla ja osa vasta syksyllä.

Vain yksi pieni kauneusvirhe

Ensimmäisen tanssin päätyttyä vanhoilla on pieni hetki hengähtää.

– Tosi kivaa! Yhdessä kohtaa tuli pieni moka, Netta Markkula kertaa.

Myös Oona Kokkoa hymyilyttää. Tanssi sujui.

–Oli ainakin aikaa harjoitella, kun tanssit siirrettiin helmikuulta toukokuulle.

Markkulalle vanhojen tanssien toteutuminen on ollut erityinen helpotus, koska hän on ollut mukana tapahtuman järjestelytoimikunnassa.

– Välillä on ollut vähän stressiä, mutta olen kyllä todella tyytyväinen lopputulokseen. Tänään aamulla uskalsin ensimmäisen kerran huokaista helpotuksesta.

Lue myös

Tänään lukiolaisten piti tanssia vanhoja, mutta pandemia tuli väliin – nuoret siirtäisivät tanssit vaikka syksyyn, koska peruminen olisi pahinta

Kalevan lukion vanhat tanssivat vasta abivuonnaan – koronavuonna Tampereella luovutaan yhteisestä vanhojen päivästä